Humberto Tan over racisme bij NOS Sport: ‘Ik heb daar toen meteen iets van gezegd’

Humberto Tan

‘Hij zei iets met mensen erbij waarvan ik dacht: wat zeg jij nou weer, man?’

Uit onderzoek van de Volkskrant bleek dat er bij NOS Sport een cultuur heerst van pesterijen en seksisme. Nu er steeds meer naar buiten komt over het wangedrag op verschillende werkvloeren, spreken slachtoffers er ook steeds openhartiger over. Zo ook Humberto Tan, die werkzaam was als sport-verslaggever bij NOS Sport. In Humberto op Zaterdag praat de presentator openlijk over zijn ervaringen op de werkvloer bij de NOS.

Racisme

Naar eigen zeggen is de presentator verbaasd dat hij niet is gebeld om deel te nemen aan het onderzoek van de Volkskrant. “In de kop staat dat het gaat over racisme en discriminatie”, legt hij uit. “Nou, als je de afgelopen vijftig jaar naar Studio Sport kijkt, is er één gekleurde presentator die is doorgedrongen. Dat ben ik. En ik ben nooit gebeld.” Iets wat de presentator jammer vindt, aangezien hij tijdens zijn loopbaan bij NOS Sport één keer een racistische ervaring heeft gehad.

“Ik heb daar toen meteen iets van gezegd. Dit was een radiocollega overigens. Hij zei iets op de redactie met mensen erbij waarvan ik dacht: wat zeg jij nou weer, man? Maar ik ben wel mondig, dus dat had ik mee.”

Positief

Ook hoofdredacteur Maarten Nooten kwam onder vuur te liggen na een column van Marijn de Vries voor NRC. Echter heeft Humberto, in tegenstelling tot de uitspraken van de journalist, wel iets positiefs te zeggen over de hoofdredacteur. “Met Maarten heb ik ook iets meegemaakt waarvan ik vind dat ik het wel moet zeggen, omdat hij al genoeg shit over zich heen krijgt. En niet om hem vrij te pleiten, maar ook om een andere kant te laten zien.”

Humberto haalt er een zware periode uit zijn leven bij: het moment waarop zijn broer op sterven lag. “Toen mijn broer op sterven lag, heb ik hem gevraagd of ik onbetaald verlof mocht krijgen, wat ik zou naar Suriname gaan. Toen heeft Maarten gezegd: ‘Dat hoeft niet. Je gaat gewoon, betaald. Zolang als nodig.’ Ik zei dat ik niet wist hoe lang ik weg zou zijn: een maand, een half jaar of acht maanden. Hij zei: ‘Jij gaat, dit is belangrijk.’ Dat is de menselijke kant.”

Angst

Maar naast die menselijke kant, kan Humberto zich wel vinden in de giftige cultuur die het stuk van de Volkskrant omschrijft. “Dit is een cultuur die niet van nu is. Ik ben al weg sinds 2006. En dit is een cultuur die ik herken, ook van toen.” Daarnaast weet de presentator dat hij niet de enige is die dit ziet. Zo zijn er meerder mensen die hij heeft gesproken die werkzaam waren bij de NOS toen hij daar ook werkte. “Ik heb echt wel een stuk of veertig mensen gebeld, maar niemand wil iets zeggen. Dat zegt iets over de angst.”

Lees ook: Binnenkort kun je verstuurde berichten bewerken op Whatsapp

Bron: Metro Nieuws, Libelle | Beeld: NL Beeld