Humberto Tan raakt Zomergasten-kijkers met aangrijpend verhaal

Humberto Tan

‘Dat was de eerste keer in mijn leven dat ik te maken kreeg met hartzeer, echt pijn in mijn hart’

Presentatrice Janine Abbring trapte gisteravond af met een nieuw seizoen van Zomergasten, waarbij Humberto Tan haar eerste gast was. Hij vertelde openhartig over de ups en downs in zijn carrière en over racisme, sport en zijn familie. Vooral het verhaal dat hij vertelde over zijn aan aids overleden broer Patrice, raakte veel kijkers.

Levensloop

Tan legde gisteravond zijn levensloop op tafel bij het programma van Janine Abbring. Hierin vertelde hij vol lof over zijn moeder, die als maatschappelijk werkster in de Bijlmer een bekend gezicht was en hem zijn belangrijkste levenslessen meegaf. Zijn moeder zorgde in haar eentje voor vier kinderen, nadat ze van zijn vader scheidde en vanuit Suriname naar Nederland verhuisde.

RTL Late Night

Ook het einde van RTL Late Night in 2018 kwam ter sprake. Tan vertelt dat hij hierdoor een ‘blauwe plek’ opliep in zijn tv-carrière, die hem inmiddels minder zelfverzekerd heeft gemaakt. “Ik heb minder bravoure”, vertelt Tan. De presentator nam het zichzelf erg kwalijk dat het programma destijds van de buis ging. “Ik vond dat ik de bal in handen had en ik heb hem laten vallen op de een of andere manier. Dat voelde ik wel”, aldus Tan. Ook de vermeende affaire van Tan werd aangekaart. “Dat verhaal… De kijkcijfers hadden al de daling ingezet. Dus dat had er niets mee te maken”, legde Tan uit.

Familie verhalen

Ook persoonlijke familieverhalen kwamen aan bod. De jongste broer van Humberto Tan, Patrice, overleed in 1992 op 32-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. “Zeker in die tijd, aids was een doodsvonnis”, vertelt Tan. Hij vertelt vol trots over hem, hoe hij tegen hem opkeek en hoe erg hij hem mist. “Dat was de eerste keer in mijn leven dat ik te maken kreeg met hartzeer, echt pijn in mijn hart. Omdat hij de broer was die het meest dichtbij mij zat. Hij was mijn voorbeeld in alles.”

Tan koos ervoor om beelden uit de documentaire Strike a Pose te laten zien. Deze beelden gingen over de achtergronddansers van Madonna, die hiv-positief waren getest. “Dat verhaal over stigma, over oordelen, veroordelen en het isoleren van mensen die ziek zijn, dat grijpt me natuurlijk persoonlijk aan”, laat Tan weten. Hij vertelde dat deze documentaire ongeveer hetzelfde verhaal toont als dat van zijn broer.

Zware tijd

De periode dat zijn broer overleed, was een erg zware tijd. In een korte tijd verloor hij niet een, maar drie dierbaren. Na het overlijden van zijn broer Patrice, overleden namelijk ook zijn moeder en zijn broer Steve. Tan vertelde dat hij van die periode niet alles meer wist, wat volgens hem kwam door het trauma. “Onderliggende pijn zorgt ervoor dat je zulke simpele dingen niet kunt onthouden.”

Kijkers waren lovend over het optreden en het aangrijpende verhaal van Tan. Eerder was er nog wat kritiek over de gastkeuze. De reden hiervoor is omdat mensen vonden dat Tan ’te licht’ zou zijn als tafelgast bij het programma, maar de kijkers lijken hierop terug te komen.

Lees ook: Afscheid Desiree in B&B Vol Liefde brengt kijkers aan het gieren

Bron: Metronieuws | Beeld: Videostill Zomergasten