Pas op: in deze gemeenten stijgt het aantal inbraken in de zomer

In de zomer stijgt het aantal inbraken fors!

Niet geheel onlogisch: de inbrekers slaan in de zomer hun slag. We vertrekken rustig voor één, twee of drie weken naar het buitenland, waardoor er talloze huizen een tijd onbewoond zijn. Voor inbrekers hét moment om binnen te treden. In meer dan honderd Nederlandse gemeenten stijgt het aan aantal inbraken in de zomermaanden. Maar waar precies? En hoe voorkom je het?

Er is duidelijk sprake van een inbraakpiek in de zomer.

Plaatselijk

Je zou verwachten dat de meeste inbraken plaatsvinden in de grote steden, maar niets is minder waar. Uit een analyse op basis van politiegegevens blijkt dat in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht er geen sprak is van een zomerpiek. De inbraakpercentages blijven hier nagenoeg gelijk. In de middelgrote gemeenten daarentegen, is er sprake van een flinke stijging. De grote uitschieters zijn Delft, Lelystad en Leeuwarden. Waar voorheen in Nunspeet of Meppel een flinke stijging was tijdens de zomer, zakt het aantal inbraken hier. Steden als Maastricht of Breda laten de inbrekers met rust. Dit blijkt uit de cijfers van het gemiddeld aantal inbraken in de afgelopen twee jaar.

De reden

Maar waarom juist op deze plekken? Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak, heeft hier niet direct een duidelijk antwoord op. Aan het AD legt hij uit aan dat het vooral van de daders afhangt. “Het is vaak een mobiele inbrekersbende die besluit in een bepaalde gemeente toe te slaan. Het kan ook zijn dat er een inbreker vrijkomt uit de gevangenis, ook dan schieten de cijfers in een gemeente omhoog”, aldus Van der Velden.

Zomerinbraak

Om te zorgen dat je niet van een koude kermis thuiskomt, zijn er een aantal trucjes waarmee je inbrekers kunt afwimpelen. Aangezien de inbrekers zeker moeten weten dat je écht op vakantie bent, plaatsen ze bijvoorbeeld takjes tussen de deur, spannen een elastiekje om de deurpost of leggen een steen op de oprit. Verplaatst of verdwijnt dit na een aantal dagen niet? Dan slaan ze hun slag. Ben je gewoon thuis en valt zoiets je op? Meld dit dan direct bij de politie.

Voorkomen

Ondanks dat het aantal inbraken in de afgelopen jaren daalt, blijft het nog steeds een groot probleem. Volgens de landelijk projectleider woninginbraak werd er vorig jaar in bijna 43.000 huizen ingebroken. Volgens Van der Velden is het verstandig om in je vakantieperiode je huis er nog enigszins ‘bewoond’ er uit te laten zien. Laat wat kopjes staan, ruim niet alles op of laat eventueel wat vieze vaat op het aanrecht staan. De allerbeste tip is te kiezen voor de juiste sloten. Voor inbrekers is de achterdeur vooral een prooi, dus kies ook hier voor een goed slot. Is het niet gelijk mogelijk om je sloten te vervangen, plaats dan vooral geen bankjes of tuinsets onder een raam. Ook hier zijn de inbrekers gek op, ze klimmen namelijk zo naar binnen.

Lees ook: ALDI roept product terug vanwege productiefout

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash