Instagram lanceert nieuwe functie om cyberpesten tegen te gaan

De foto-app tolereert geen pestgedrag

Misschien heb je het zelf meegemaakt of zie je het gebeuren bij je kinderen: online pesten. De foto-app Instagram tolereert dit gedrag absoluut niet en wil er graag een stokje voor steken. Het is namelijk heel gemakkelijk voor (anonieme) gebruikers om nare reacties te plaatsen onder andermans foto’s. Om dit te voorkomen lanceert de app een nieuwe functie.

 Actie tegen cyberpesten.

Reacties filteren

Twee jaar geleden kondigde Instagram al een functie aan voor zogenaamde verified users om reacties met een negatieve lading weg te filteren. Destijds was nog niet bekend of en wanneer deze functie uitgerold werd naar het grotere publiek. Gister maakte Instagram bekend dat alle gebruikers per 1 mei 2018 de functie in hun app hebben om haatdragende en pesterige reacties te filteren.

Hoe werkt het

De functie filtert automatisch reacties die haatdragende woorden bevatten en commentaar leveren op iemands uiterlijk of persoonlijkheid. Deze functie staat nu automatisch aan, zodat gebruikers geen of minder lelijke reacties hoeven te zien. Om de functie aan of uit te zetten ga je naar de appinstellingen en scroll je naar beneden naar ‘instellingen voor opmerkingen’. In dit menu kun je de automatische filter aanzetten (‘aanstootgevende opmerkingen verbergen’) en ook handmatige filters instellen. Daarnaast kun je specifieke gebruikers blokkeren zodat niemand hun reacties onder jouw foto’s ziet behalve zijzelf.

Pesten

Ook wil Instagram meer doen aan slechte gebruikers. Als een account meerdere keren is gerapporteerd gaat de app eerder en betere stappen ondernemen om deze gebruiker ook daadwerkelijk te blokkeren. Op deze manier wordt er geprobeerd pesten te voorkomen. Hoe goed deze functie werkt valt nog te zien, de test die wij op de redactie hebben uitgevoerd is niet geslaagd. Vooralsnog lijkt het alsof de functie alleen werkt bij Engelstalige reacties. Misschien is er nog optimalisatie nodig voor het Nederlandse taalgebied of waren onze reacties niet aanstootgevend genoeg.

Lees ook: Bevestigd: André Hazes en Monique zetten definitief punt achter relatie

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Instagram, Popsugar | Beeld: Pexels