Na Amsterdam en Utrecht ook intocht Rotterdam zonder zwarte piet


In 2019 alleen maar roetveegpieten in Rotterdam

Na Amsterdam en Utrecht heeft ook Rotterdam besloten om volgend jaar alleen nog maar roetveegpieten te verwelkomen bij de intocht van Sinterklaas. Dit bevestigt Philip van der Kloot Meijburg van het Sint Nicolaas Intocht Comité in Rotterdam. Een intocht zonder zwarte piet, dus. 

Rotterdam wil geen zwarte piet meer.

Overleg

Het besluit is genomen na overleg met Rutu Rotterdam, een netwerkorganisatie van zwarte jongeren. De beslissing lag niet voor de hand, maar Van der Kloot Meijburg zegt dat het Intocht Comité graag naar de stem van Rotterdam luistert. Ze willen een voorbeeld zijn voor andere steden.

Geen zwarte piet

Dit jaar bestond de intocht voor 75 procent uit roetveegpieten, de overige 25 procent was nog zwart. Volgend jaar zou dit 90-10 moeten zijn, maar Rotterdam heeft besloten zwarte piet versneld te verbannen. In de intocht lopen daarom volgend jaar 200 roetveegpieten. Toch zullen er ook zwarte pieten te zien zijn, dit zijn mensen die pro zwarte piet zijn en niet bij de officiële intocht horen. Zijn vinden dat zwarte piet moet blijven en lopen mee zonder dat de organisatie daar toestemming voor geeft. Rutu Rotterdam is het hier niet mee eens en wil dit tegenhouden.

Vegen

Per stad verschilt het hoe een roetveeg piet eruit ziet. In Amsterdam heeft een roetveegpiet slechts twee zwarte vegen, in Rotterdam meer. Dit hebben ze in overleg met Rutu Rotterdam afgesproken. Voor opstand is Van der Kloot Meijburg niet bang. “Er moet voor die tijd een goed gesprek tussen de pro- en anti-pieten gevoerd worden. Wij zijn zeer bereid om dat te organiseren.” Of er extra beveiliging komt is aan de gemeente.

Confrontatie

Dit jaar was er een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van zwarte piet. Hierbij zijn vier mensen opgepakt, waarvan één weer op vrije voeten loopt. De rest wacht hun straf nog af.

Bron: AD | Beeld: Videostill YouTube