Dit is de oorzaak die het vaakst een paniekaanval veroorzaakt

Een paniekaanval is iets wat je niemand toewenst

Er zijn ontzettend veel dingen waardoor iemand in paniek kan raken: de sleutels van het werk die je kwijt bent, een relatie die niet zo lekker loopt of geldzorgen. Het kan zelfs voorkomen dat je je zó gestresst voelt dat je een paniekaanval krijgt. Maar wat zorgt er nu in de meeste gevallen voor dat zo’n aanval wordt aangewakkerd?

Dit is de meestvoorkomende oorzaak voor een paniekaanval.

Symptomen
Licht in je hoofd worden, het gevoel hebben dat je geen lucht meer krijgt, duizelig zijn, gaan zweten, misselijk en draaierig zijn; het zijn enkele symptomen die erop wijzen dat iemand een paniekaanval heeft. Zo’n aanval is erg vervelend en vooral beangstigend. Hoe kan het dat je opeens zo’n aanval krijgt? En kun je wat doen aan die spanning in je lichaam?

Claustrofobie
Onderzoekers bogen zich over de kwestie wat in de meeste gevallen de oorzaak van een paniekaanval is. De conclusie: in een overvolle ruimte zijn. Voor het onderzoek werden meer dan 1000 angstige mensen aan de tand gevoeld. Meer dan 35 procent van de respondenten vertelde dat het gevoel van claustrofobie een paniekaanval triggert. Dit komt doordat veel mensen bang zijn voor situaties waar ze geen controle over hebben. Wanneer je omringt bent door veel vreemden, heb je sneller het idee dat je de controle over jezelf en je veiligheid verliest. Met name jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben meer kans dan ouderen om een dergelijke aanval te krijgen op een specifieke plek, zoals bijvoorbeeld in de trein.

Voorkomen
Een paniekaanval is helaas niet altijd te voorkomen. Wel zijn er dingen die je kunt doen zodat je minder snel gestresst raakt waardoor een paniekaanval hopelijk ook uitblijft. Eet gezond, sport regelmatig en zorg voor ontspanning. Ook is het goed om regelmatig ademhalingstechnieken te doen.

Lees ook: Dit kun je doen tegen een paniekaanval

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay