Dit is de reden waarom je vissen nóóit in een vissenkom moet houden!

 

vissenkom

De vissenkom levert vissen heel veel stress op

Het is een heel bekend gezicht: twee leuke goudvisjes rondzwemmend in een vissenkom. Hoe leuk dit er ook uit mag zien, dit is absoluut niet de manier om je vissen een goed bestaan te geven. Vissenbescherming.nl legt uit waarom je juist beter voor een vierkant aquarium kunt kiezen inplaats van die leuke vissenkom. 

Wil je het beste voor je vissen? Kies dan voor een vierkant aquarium.

Klein
Het antwoord is eigenlijk heel simpel. De vissen hebben veel te weinig ruimte in een vissenkom. Ze hoeven maar één keer een zwiep te maken met hun vin en ze botsen tegen de glazen wand van de kom. Dit is stressvol voor de vissen en ze kunnen zich zo veel te weinig bewegen. Als je een kom zou hebben van een meter doorsnede, zou dit natuurlijk een ander verhaal zijn. Helaas zijn die komen niet te koop bij de reguliere dierenwinkel en dus kiezen mensen voor een te kleine kom.

Hoeveelheid water
Als je je vissen een goed huis wilt bieden, gaat het er in eerste instantie om hoeveel water het aquarium bevat. Het wetenschappelijk advies over de grootte van zo’n aquarium is dat ze minimaal 250 liter water moeten bevatten. Dit houdt in dat je een aquarium nodig hebt van 100x50x50. Dit is in de praktijk vaak niet haalbaar, dus kiezen mensen voor een kleiner alternatief. De doorsnee vissenkom is in doorsnede nog geen dertig centimeter en bevat nog geen tien liter water.

Zwemmen
Een ander voordeel van een rechthoekig aquarium is het feit dat ze een lange zijde hebben. Dit maakt zwemmen voor de vissen veel comfortabeler. Ze kunnen dan best een stukje zwemmen voordat ze een wand raken. Je vissen zullen hierdoor relaxter zijn en ze zullen langer leven, want ook voor een vis is stress fataal.

Dit bericht nog eens lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: vissenbescherming | Beeld: Pexels