Jan Dulles: ‘Huidig coronabeleid is niet meer uit te leggen’

jan dulles

‘Er komt nu een moment dat we gewoon met z’n allen eens een keer moeten zeggen: ‘Waar slaat dit op?”

Afgelopen woensdag plaatste Jett Rebel een open brief in de Volkskrant over het huidige coronabeleid. Volgens hem is dit namelijk niet houdbaar voor de cultuursector. Jan Dulles, onderdeel van de 3JS, sluit zich hier nu bij aan.

Jan Dulles over coronabeleid

Dulles was woensdagavond te gast bij Humberto. Hier ging het over de open brief die Jett Rebel gisteren in de Volkskrant plaatste. In deze brief doet de muzikant een hartenkreet uit naam van de cultuursector. “Alles wat ik vraag is: denk ook aan ons, soms”, schrijft hij. Bij Humberto laat Jan Dulles weten dat hij volledig achter deze brief staat. “Ik was er heel blij mee dat Jett Rebel dat een keer durfde te zeggen en dat de Volkskrant het ook geplaatst heeft”, vertelt Dulles. Tijdens de talkshow hekelt hij de manier waarop er “van de ene op de andere dag” een streep door het festivalseizoen is gegaan omdat er “een paar besmettingen” waren. “En aan de andere kant zitten er bij PSV 25.000 mensen in het stadion. Het is niet meer uit te leggen. Er komt nu een moment dat we gewoon met z’n allen eens een keer moeten zeggen: ‘waar slaat dit op?’.”

Meer dan besmettingen

De zanger vindt dat er naar een situatie moet worden gekeken waar besmettingen niet meer de leidraad vormen. “Dan kunnen we nog wel 3 of 4 jaar blijven kijken en kunnen we nooit meer open”, aldus Dulles. De zanger stelt dat we waarschijnlijk moeten accepteren dat corona blijft rondwaren. “We moeten gewoon denken aan een toekomst waarbij Covid er gewoon is.”

Reacties op Rebel

De open brief die de aanleiding vormde voor de uitspraken van Jan Dulles, kan vanuit de cultuursector op veel bijval rekenen. Dulles: “Het verhaal wat hij vertelt is heel mooi, helemaal niet zielig ofzo, maar hij nam het wel op voor de hele branche, de gehele cultuursector.” Cabaretier Guido Weijers heeft eerder al laten weten dat hij het absoluut niet eens is met het coronabeleid van de cultuursector. Minister Ingrid van Engelshoven, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is echter kritischer over de brief. “Ik ben het op heel veel punten eens met Jett Rebel. Vooral als hij schrijft over de enorme waarde van de gehele culturele sector in al onze levens”, begint zij haar reactie. Maar verder laat ze weten dat de cultuursector al veel steun krijgt én dat de huidige situatie niet te vergelijken is met de Fieldlabs door een “veel lastigere variant” van het virus. Of de brief en de uitspraken van Jan Dulles invloed hebben op het coronabeleid moet nog blijken. 13 Augustus is de volgende persconferentie.

Lees ook: Ventileren tegen corona: hoe doe je dat?

Bron: Volkskrant, NPO Radio 1, RTL Boulevard | Beeld: Brunopress