Jenny Douwes en andere ‘blokkeerfriezen’ veroordeeld tot taakstraffen


Jenny Douwes is schuldig aan opruiing van de blokkeerfriezen

Na een lange en slopende rechtszaak volgde vandaag eindelijk de uitspraak van de rechtbank. Daarbij bevond de rechter Jenny Douwes schuldig aan de opruiing van de blokkade op de A7 richting Dokkum vorig jaar. 

De straf valt wel lager uit dan de eis.

Eis

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de meeste deelnemers van de blokkade 120 uren werkstraf. Voor mensen die een grotere rol speelde, werd 240 uur taakstraf geëist. Bij één verdachte werd daarbij ook nog zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, geëist omdat hij al een strafblad had. Jenny Douwes, de aanstichter van de blokkade, zou volgens het OM naaste een taakstraf van 240 uur ook drie maanden voorwaardelijke celstraf moeten krijgen.

Uitspraak

Hoewel de meeste verdachten inderdaad een taakstraf van 120 uur hebben gekregen, krijgt Jenny Douwes een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand. Iets milder dan geëist dus. Hoewel de meeste verdachten 120 tot 180 uur kregen, krijgt één verdachte 200 uur, omdat hij bij zowel de blokkade op de A7 als de A6 aanwezig was. Ook krijgt één verdachte iets minder, 80 uur, omdat deze psychische problemen heeft. Jenny Douwes krijgt dus veruit de zwaarste straf.

Rechtbank

De rechter heeft dit besloten in de rechtbank van Leeuwarden. Er waren 34 verdachten opgeroepen. Buiten stonden actievoerders die voor zwarte piet zijn.

Lees ook: Kort geding tegen landelijke intocht Sinterklaas: ‘het moet afgelast worden’

Bron: Telegraaf | Beeld: Videostill