Jewel was het slachtoffer van mishandeling en het filmpje ervan ging viraal: ‘Ik vertrouw niemand meer’

“Jullie weten niet wat je aanrichten”

In de aflevering van Shame/Fame praat Sophie Hilbrand met Jewel, een meisje dat onderuit werd getrapt door haar klasgenoot. Van deze mishandeling werd een filmpje gemaakt, welke werd verspreid via het internet. Het filmpje werd 2,5 miljoen keer bekeken en Jewel kampt nog steeds met de consequenties hiervan: “Ik vertrouw niemand meer.”

In het programma behandelt Sophie Hilbrand online pesten en de gevolgen ervan.

Mishandeling
In juni 2014 werd Jewel door een jongen van haar school, een klasgenoot, in elkaar getrapt. De aanleiding tot de mishandeling was een ruzie, die al in de klas was begonnen. Toen de jongen Jewel aanviel stond de hele klas te kijken, te lachen en mee te helpen. Op het moment dat Jewel zichzelf probeert te verdedigen door de jongen te schoppen, slaat en schopt hij terug. Jewel gaat naar huis, spreekt met niemand over het voorval en gaat de volgende dag weer naar school toe.

Gevolgen
Bang om naar school te gaan was ze wel, maar ze durfde aan niemand te vertellen wat er was gebeurd. Dit betekent niet dat het haar niks heeft gedaan: “Ik vertrouw niemand meer. Ik vertrouw mijn familie en misschien één of twee vrienden. Ik ga met honderd mensen om, maar ik vertrouw niemand.” Het voorval vergeten ging niet, want doordat er een opname werd gemaakt en het filmpje werd verspreid via het internet werd Jewel continue herinnerd aan de mishandeling.

Delen
Mensen die een dergelijk filmpje maken en verspreiden weten volgens Jewel niet wat ze aanrichten: “Jullie lachen erom, maar jullie weten niet wat jullie aanrichten. Wacht maar tot het jou een keertje overkomt.” Jewel probeerde het filmpje te laten verwijderen, maar het staat er nog steeds op: “Mensen blijven het ook nog steeds delen en dat vind ik heel erg. Mensen zeggen tegen me ‘ik vind het heel erg en heb medelijden met je’, maar vervolgens delen ze het wel op Facebook.”

Bekijk hier de aflevering van Shame/Fame. Het fragment begint op 46:00.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest.