Johan Derksen zwakt bekentenis seksueel misbruik bewusteloze vrouw af

johan derksen

De presentator heeft de details flink afgezwakt

Dinsdagavond zorgde presentator Johan Derksen in Vandaag Inside voor een hoop commotie. Hij vertelde namelijk een verhaal, dat hij zelf ‘een jeugdzonde’ noemde, over een ervaring tijdens zijn periode als profvoetballer bij Veendam. Hij zou bij een bewusteloze vrouw een kaars ‘erin hebben geschoven’. Op sociale media ontstond een wervelstorm, Talpa riep de presentator op het matje, en gisteren liet Derksen bij Vandaag Inside opnieuw van zich horen.

Johan Derksen bekent misbruik

De presentator vertelde in Vandaag Inside dat hij ooit met de keeper van de club op stap was en ‘met twee juffrouwen’ mee naar huis ging. “Je schaamt je kapot. Het is een heel smerig verhaal hoor”, introduceerde Derksen het verhaal. De twee dames in kwestie waren flink laveloos, en daardoor werden zowel Derksen als de toenmalige keeper ‘helemaal ondergekotst’, schetste hij de situatie.

Maar dan neemt het verhaal een bizarre wending. “Ik ben er niet trots op, maar dat soort dingen gebeuren als je jong bent: we zijn weggegaan en die juffrouw lag bewusteloos op de bank. Daar stond een grote kaars, en die hebben we erin gestopt, en toen zijn we weggegaan”, aldus Derksen.

Hierop grapte René van der Gijp direct of ze de kaars wel hebben aangestoken. Derksen lacht de vraag weg, maar legt uit: “Daar zou je nu een gevangenisstraf voor krijgen. Maar dat soort dingen zijn gebeurd, en we hebben allemaal onze jeugdzonden”, deelt hij. “En ik vind nu ook met dit soort beschuldigingen dat het wel ver teruggaat”, refereert hij weer aan het verhaal rond Johnny de Mol.

Reacties

Op sociale media ontstond al snel een wervelwind van kritiek. Niet alleen Johan Derksen werd het vuur aan de schenen gelegd over zijn verhaal, maar ook de overige personen aan tafel kregen het zwaar te verduren vanwege hun laconieke reactie. Zo bleef de hashtag #Derksen lang trending onder Nederlandse Twitter-gebruikers. Talpa liet daarom gisteren al weten in gesprek te zullen gaan met Derksen.

Geen excuses, wel afzwakking

Zelf liet Derksen er gisteren in het AD geen gras over groeien. Hij wilde geen excuses aanbieden voor de anekdote. “Ik trek er geen woord van terug, ik bied ook mijn excuses niet aan. Het is een jeugdzonde die ik heb opgebiecht, daarmee heb ik me kwetsbaar opgesteld. Ik ben er niet trots op, maar ik heb gezegd wat ik heb gezegd. Het gebeurde in de tijdgeest van toen”, deelde hij. Gisteravond kwam Derksen in de nieuwe aflevering van Vandaag Inside nog weer terug op het verhaal. Dit keer paste hij de details flink aan.

“Het was zo’n duizendurenkaars, op zo’n sokkel. Die hebben we tussen haar benen gezet. Ik heb haar daarmee niet gepenetreerd, maar het blijft onbeschaafd”, luidde het verhaal nu. Verschillende mensen hebben wederom kritisch op het verhaal gereageerd. Onder andere advocaat Sébas Diekstra, die een aantal slachtoffers van The Voice vertegenwoordigt, noemt het verhaal ‘ongeloofwaardig’. Ook Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, toonde zich niet onder de indruk. Volgens haar lieten Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee ‘op geen enkele manier blijken’ dat zij snapten hoe kwetsend hun gesprekken over seksueel geweld zijn voor slachtoffers.

Lees ook: Johnny de Mol stopt met HLF8 na beschuldigingen seksueel misbruik

Bron: NU.nl, Panorama | Beeld: Brunopress