John van den Heuvel tegen onderwereld: ‘Ik ga nog lang niet met pensioen’

De misdaadjournalist gaat inmiddels al drie jaar zwaar beveiligd door het leven

John van den Heuvel dook de afgelopen jaren in het leven van de beruchtste gangsters uit Nederland: Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. In De jacht op de mocro maffia brengt hij het complete verhaal van de twee kopstukken. Sindsdien gaat de misdaadjournalist zwaar beveiligd door het leven. Maar de 57-jarige Amsterdammer heeft één boodschap voor de onderwereld: “Ik ga nog lang niet met pensioen.” 

Geheime locatie

John van den Heuvel is te gast in het programma Crime to Go van Panorama. Hierin rijdt verslaggever Hettie Vos normaal gesproken met haar gasten in een piepkleine Biro door de stad. Wegens de doodsbedreigingen aan het adres van Van den Heuvel, was rondrijden door Amsterdam absoluut geen optie. Stilstaan op een parkeerplaats dan? Zeker niet, ook veel te gevaarlijk. Daarom hebben de twee afgesproken op een geheime locatie. De locatie is niet alleen geheim, ook is deze geluidsdicht en kogelvrij. “Als er een atoombom afgaat, dan vinden ze ons nog niet”, zegt Vos. “Nee, volgens mij zijn we goed afgeschermd”, sluit de misdaadjournalist zich daarbij aan.

Zware beveiliging

Sinds 2017 wordt Van den Heuvel zwaar beveiligd door de DKDB (Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging). Aanvankelijk moest hij beveiligd worden na dreigingen uit de hoek van motorclub No Surrender. Later kwamen daar de doodsbedreigingen van topcrimineel Ridouan Taghi bij. Hoewel Taghi inmiddels is opgepakt, wordt de 57-jarige misdaadjournalist nog steeds beveiligd. “Ik ga niet over de beveiligingsmaatregelen. Politie en het Openbaar Ministerie maken iedere keer opnieuw een dreigingsanalyse. Het ligt in hun handen en daar conformeer ik me aan.”

Door het oog van de naald

Maar je denkt toch niet dat er zoveel inspanningen worden verricht om mij veilig mijn werk te kunnen laten doen als er niet hele serieuze doodsbedreigingen zouden zijn?”, gaat de Amsterdammer verder. “Wat dat betreft ben ik echt door het oog van de naald gekropen. Daarbij, de aanhouding van Taghi betekent niet per definitie dat de mensen waar hij zijn pijlen op richt, veilig zijn. Het verhaal over Taghi gaat dat hij links en rechts met moordopdrachten strooide. Hij zou opdrachten hebben verstrekt en daar ook al op voorhand voor hebben betaald. We moeten ons geen zand in de ogen laten strooien en denken: hij zit vast dus het loopt wel los.”

Pensioen

Vos stelt de misdaadjournalist de vraag of hij nu levenslang met deze zware beveiliging moet leven (zelfs als hij stopt met werken) en of het opgeven van zijn vrijheid het allemaal waard is. Daarop reageert Van den Heuvel heel stellig: “Het is me het in ieder geval zéker wel waard om niet met vijf kogels in m’n lijf ergens in de goot te eindigen. Ik zie het maar als een offer”, vertelt hij. En stoppen met werken? Daar denkt hij eerst nog niet aan. “Mijn werk neerleggen vanwege een criminele dreiging zou toch een beetje voelen als de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn, hun zin geven. Ik leef van dag tot dag. Maar ik heb een boodschap voor de onderwereld: ik ga nog lang niet met pensioen.”

Toekomstplannen

In oktober zit Van den Heuvel dertig jaar in de misdaadjournalistiek. Aan stoppen denkt hij dus nog niet. Wel droomt hij ervan om ooit op een tropisch eiland te wonen en boeken te gaan schrijven over de misdaad of over de wereld van de advocatuur. Niemand minder dan bestsellerauteur John Grisham is zijn grote voorbeeld. “Die boeken verslind ik. Ik weet het, het is nogal hoog gegrepen om me te meten met iemand die wereldwijd 60 miljoen boeken heeft verkocht, maar je moet blijven dromen in het leven.”

Lees het volledige interview met John van den Heuvel in Panorama. Bekijk de hele aflevering van Crime to Go in de video hieronder:

Lees ook: Politieagent Gerard Zwarts: ‘Het licht werd letterlijk uit mijn ogen geslagen’

Bron: Panorama | Beeld: Videostill YouTube