Vrienden maken zich grote zorgen: Jomanda kwijnt eenzaam weg op onderduikadres

Jomanda

De situatie van Jomanda is ‘schrijnend en zorgwekkend’

Ooit was ze ongekend populair in Nederland: spiritueel medium Jomanda. Waar ze vroeger duizenden bezoekers naar haar healings in Tiel trok, kwijnt ze nu eenzaam weg op een onderduikadres in Canada, aldus tijdschrift Story. Joke Damman, zoals Jomanda echt heet, kwam in 2001 hevig in opspraak vanwege haar vermeende betrokkenheid bij de dood van presentatrice Sylvia Millecam. Sindsdien bivakkeert het genezend medium vooral in Canada en gaat het volgens vrienden absoluut niet goed met haar. 

Millecam-affaire
Tegen de diagnose van de behandelende artsen in had Jomanda gezegd dat Sylvia Millecam een bacteriële infectie had opgelopen als gevolg van het laten plaatsen van borstimplantaten. Hierdoor voelde Millecam zich gesterkt in haar besluit om geen chemokuur te ondergaan. Toen de presentatrice al snel overleed aan de gevolgen van de onbehandelde ziekte volgde een jarenlange juridische strijd tegen het medium, maar uiteindelijk werd Jomanda in 2013 definitief vrijgesproken. Haar imago had inmiddels enorme schade opgelopen en ze werd in Nederland met de nek aangekeken. Al acht jaar geleden verhuisde ze met haar toenmalige partner Ramon Krommenhoek naar Canada, volgens bronnen toen al een schim van wie ze ooit was.

Emotionele achtbaan
Nu maken vrienden van het medium zich ernstige zorgen om het welzijn van Jomanda. Ze zou niet meer onder de mensen komen, geen contact meer hebben met de spaarzame vrienden die ze nog heeft en sterk vermagerd een eenzaam kluizenaarsbestaan leiden. Een vriendin van Jomanda vertelt aan Story dat het medium na het stranden van de relatie met Ramon, drie jaar geleden, in een ‘emotionele achtbaan’ terechtkwam. De heimwee van Ramon zette grote druk op de relatie, terwijl Nederland voor Jomanda een gepasseerd station was en ze was niet meer over te halen om terug te keren. “In Nederland wordt ze met de nek aangekeken en dit werd alleen maar heviger door de Millecam-affaire.”

Paar kopjes lauw water
Ook goede vriend Johan Vlemmix weet dat het niet goed gaat met Jomanda: “Ze kwijnt weg daar in Canada, de situatie is zorgelijk en schrijnend. Ze woog vroeger al amper vijfenveertig kilo, maar nu eet ze door alle stress bijna niets meer. Ze leeft al maanden op een paar kopjes lauw water per dag, ik ben bang dat ze dit niet overleeft.”

Vond je dit artikel interessant? Bewaar ‘m op Pinterest

Bron: Story | Beeld Hollandse Hoogte