Onderzoek wijst uit: ‘Het jongste kind is favoriet in het gezin’

Ben jij de jongste in je familie? Dan ben je waarschijnlijk de favoriet!

De meeste ouders zijn vaak niet open over het feit of er een lievelingetje in het gezin is. Toch hebben ze vaak wel degelijk een favoriet kind. Als we een recentelijk onderzoek van e-Kortingscode.nl mogen geloven ten minste. Hieruit bleek dat bij maar liefst de helft van de ouders het jongste kind favoriet is.

Klopt het bij jullie in het gezin?

Jongste kind

Het onderzoek werd gehouden onder zo’n 1500 respondenten. Zowel ouders als grootouders namen deel aan het onderzoek. Volgens de uitkomsten van het onderzoek blijkt dat het favoriete kind in het gezin vaak zelfverzekerd is en krachtig opgroeit. Een andere opvallende uitkomst was dat juist 42 procent van de grootouders het oudste kind juist als favoriet kleinkind ziet.

Grootouders

Veel respondenten gaven aan dat de voorkeur voor een kind te maken heeft met een makkelijkere omgang in vergelijking met broers en zussen. “Mijn jongste dochter kijkt alles af bij de oudste. In verhouding heb ik dus weinig omkijken naar naar”, is één van de onderbouwingen. Bij grootouders is juist het oudste kind vaak favoriet, omdat dit vaak voortkomt uit nostalgische liefde voor het kind dat hen voor het eerst grootouders heeft gemaakt. Ook vinden grootouders de oudere kleinkinderen vaak liefdevoller en aanhankelijker dan de jongsten van het telg.

Relatie met ouders

Andersom is ook gekeken of kinderen een favoriete ouder hebben. Hiervan zegt 40 procent een betere band te hebben met zijn of haar moeder. Juist 15 procent heeft een duidelijke voorkeur voor zijn of haar vader. De rest had geen voorkeur of mening. Opvallend is dat 21 procent van de mannen heeft aangegeven zichzelf een ‘moederskindje’ te vinden. Daarentegen zag 21 procent van alle respondenten zich meer als een ‘vaderskind’.

Levensfasen

Verschillende levensfasen zouden mogelijk invloed hebben op de relatie die kinderen met hun ouders hebben. Zo voelen kinderen zich vaak meer verbonden met hun moeder wanneer ze zelf in een levensfase van het krijgen van kinderen of met trouwvoorbereidingen bezig zijn. En wanneer kinderen leren autorijden en gedurende het proces van ouder worden in het algemeen, voelen ze zich meer verbonden met hun vader. Tenslotte heeft 13 procent aangegeven wel eens jaloerse gevoelens te hebben tegenover zijn of haar broer of zus wat betreft de band die ze hebben met een van de ouders.

Lees ook: 8 dingen die je herkent als je de jongste van het gezin bent

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: E-Kortingscode.nl | Beeld: Unsplash