Jorge, Zorreguieta, de vader van koningin Máxima, is op 89-jarige leeftijd overleden

Jorge Zorreguieta overleed gisteren op 89-jarige leeftijd

Jorge Horacio Zorreguieta, de 89-jarige vader van koningin Máxima, is gisteren overleden, zo bevestigt het koningspaar vandaag via de Rijksvoorlichtingsdienst. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen het nieuws met ‘groot verdriet’ naar buiten.

Kliniek Fundaleu
Zorreguieta leed sinds lange tijd aan een vorm van non-Hodgkin lymfoom, een zeldzame vorm van kanker. Hij was al enige jaren erg ziek en in november 2014 werd hij in een gespecialiseerde kliniek opgenomen. In deze kliniek overleed hij ook. Máxima was dit weekend aan de zijde van haar vader, zowel zaterdag als zondag was ze in kliniek Fundaleu, waar haar vader lag. Afgelopen voorjaar was Jorge Zorreguieta nog wel in staat om naar Nederland te komen voor de festiviteiten omtrent de 50ste verjaardag van de koning, daarna vetrok hij met het koninklijke gezin, prinses Beatrix en zijn eigen kinderen naar Salzburg voor een vakantie.

Premier Rutte
De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden, Máxima en Willem-Alexander zullen de ceremonie met hun drie dochteres bijwonen en de pers wordt gevraagd hun privacy te respecteren. Premier Mark Rutte bracht vandaag namens het kabinet zijn medeleven over aan het koningspaar: “Vannacht bereikte mij het verdrietige bericht dat de vader van koningin Máxima is overleden. Namens het kabinet heb ik mijn medeleven aan de Koningin en de Koning overgebracht. Ik wens hun en hun dochters en overige leden van de familie alle kracht en sterkte toe in deze moeilijke tijd.”

Omstreden
Zorreguieta is in Nederland altijd erg omstreden geweest wegens zijn deelname aan de Argentijnse regering onder de dictatuur van generaal Rafael Videla eind jaren zeventig. Hoewel hij zelf geen hand had gehad in de gruwelijkheden die onder het bewind van de junta werden gepleegd, en zelfs iedere kennis daarvan ontkende, kon er in de ogen van de Nederlandse politiek geen sprake zijn van zijn aanwezigheid bij het huwelijk van zijn dochter Máxima met prins Willem-Alexander. Later kwam Zorreguieta geregeld op privébezoek naar Nederland om belangrijke gebeurtenissen rond zijn dochter bij te wonen.

Wij wensen koningin Máxima, koning Willem-Alexander en hun kinderen veel sterkte toe in deze verdrietige tijd.

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Lindanieuws | Beeld Mogaz News En