‘Juno’-acteur Elliot Page komt uit de kast als transgender

‘Ik kan eindelijk laten zien wie ik echt ben’

De Canadese acteur Elliot Page, bekend van onder andere Juno en The Umbrella Academy, is uit de kast gekomen als transgender. Dat maakte hij in een emotioneel Instagrambericht bekend. Hierin laat hij weten graag aangesproken te worden met ‘hij’ of ‘hen’. 

Coming out

“Hoi vrienden. Ik wil met jullie delen dat ik transgender ben”, begint Elliot zijn brief op Instagram. “Mijn voornaamwoorden zijn hij/hen en mijn naam is Elliot. Ik voel me erg gelukkig dat ik dit kan schrijven. Om hier te zijn. Om op deze plek in mijn leven te zijn.” Hij geeft aan enorm dankbaar te zijn voor de mensen om hem heen, die hem altijd hebben gesteund. “Ik kan nauwelijks uitdrukken hoe goed het voelt om nu eindelijk genoeg van mezelf te houden dat ik kan laten zien wie ik echt ben.”

Angst

Tegelijkertijd is Elliot ook bang. “Ik ben bang voor de haat, de ‘grapjes’ en het geweld”, schrijft hij. Met dit laatste doelt hij op het geweld tegen transgenders. Zo schrijft hij dat er in 2020 alleen al veertig transpersonen zijn vermoord, waaronder voornamelijk zwarte en Latinx mensen. Elliot heeft dan ook een duidelijke boodschap voor de politieke leiders die werken om transgezondheidszorg strafbaar te stellen en ons bestaansrecht ontzeggen en voor allen die hun grote platform gebruiken om zich uit te spreken tegen transgenders: “Jullie hebben bloed aan jullie handen.”

Netflix

Elliot blijft de rol van Vanya Hargreeves spelen in de Netflix-hitserie The Umbrella Academy, melden bronnen bij de streamingdienst. Hoewel dit een vrouwelijk personage is, zal Elliot deze blijven vertolken. Wel gaat Netflix zijn oude naam in Elliot Page veranderen op de credits van alle Netflix-titels waarin de acteur te zien is. Ook filmsite IMDB had zijn naam direct na zijn coming out al aangepast.

Getrouwd

Zes jaar geleden maakte Page op een conferentie voor lhbtq-jongeren in Las Vegas bekend op vrouwen te vallen. “Ik ben hier vandaag omdat ik gay ben en omdat ik misschien een verschil kan maken”, zei de acteur toen. In 2018 trouwde hij met de Canadese danseres en choreograaf Emma Portner.

Transpersonen

Transgenders of transpersonen voelen zich niet thuis in het geslacht waarmee zij zijn geboren. Wie zich daarnaast niet als man, maar ook niet als vrouw voelt, identificeert zich als non-binair. Dit is een parapluterm voor verschillende genderidentiteiten. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland ongeveer vier procent van de bevolking zich niet eenduidig met het mannelijk of vrouwelijk geslacht identificeert.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @elliotpage

Lees ook: Nikkie de Jager onthult in nieuwe make-upvideo: ‘Ik ben transgender’

Bron: Instagram | Beeld: Brunopress