Wat? Blijkbaar kunnen kaarsen over de datum gaan

kaarsen-over-de-datum

Je herkent een bedorven kaars aan deze dingen

Niets is gezelliger dan even een kaarsje aansteken. Het zorgt voor sfeer, en in het geval van geurkaarsen ruikt de ruimte ook meteen lekker. Gebruik je je kaarsen het hele jaar door of heb je een voorraad voor de donkere maanden? Let hier dan goed op, want ook kaarsen kunnen over de datum gaan.

Soort was

Kaarsen kun je niet jarenlang bewaren. Er zit namelijk een houdbaarheidsdatum op deze vrolijke woondecoratie. Dit komt door de was, verf en eventuele geurstoffen in de kaars. Daarnaast is er ook een verschil in de soorten was waar de kaars van gemaakt is. Zo gaat petroleumwas langer mee dan een natuurlijke was, zoals sojawas.

Geurkaarsen

Ook geurkaarsen hebben een houdbaarheidsdatum. Geurkaarsen zijn namelijk geparfumeerd door synthetische of natuurlijke geuren. Na verloop van tijd verliest de kaars steeds meer zijn geur. Het wordt daarom aangeraden om een kaars binnen twaalf tot zestien maanden na aankoop aan te steken.

Is het gevaarlijk?

Gelukkig kan een ‘bedorven’ kaars weinig kwaad. Hij brandt namelijk nog steeds net zo mooi als kaarsen die nieuw zijn. Het enige verschil is dat hij verkleurd raakt en een minder sterke geur heeft. Ook kan de geur ineens veranderen. Dit heeft te maken met de was die over de datum is.

Een bedorven kaars herkennen

Je herkent een bedorven kaars aan het soort vlammetje dat ontstaat als je de kaars aansteekt. Sputtert de vlam of is de vlam klein, dan is hij over de datum. Ook gaat een kaars die niet meer goed is, steeds uit. Doet je kaars dit niet, dan kun je de kaars gewoon blijven branden.

Bewaren

Wil je dat je kaarsen een langer leven hebben? Dan kun je deze het beste op een donkere plek bewaren. Hiermee voorkom je dat UV-straling de kleur en geur aantast. Naast een donkere plek, is een koel en droge plek ook belangrijk. Verpak ze in hersluitbare plastic zakken waar geen lucht bij komt, zodat ze nog lang goed blijven.

Lees ook: DIY: met deze hack krijgen je kaarsen een leuke twist

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash,  Sixteen Miles Out