‘Kabinet bereidt zich voor op twee extra prikken in 2022’

Moeten we volgend jaar een derde en vierde prik?

Wie dacht met twee prikken wel genoeg gevaccineerd te zijn, heeft het misschien mis. Uit een begroting van het ministerie van Volksgezondheid blijkt namelijk dat het kabinet er rekening mee houdt dat de hele bevolking volgend jaar opnieuw twee keer moet worden gevaccineerd tegen het coronavirus.

Begroting

NRC meldt dat er volgend jaar 134 miljoen euro is gereserveerd voor extra prikken. Bij de uitleg staat: “het maximale scenario (gehele bevolking twee keer herprikken).” Het kabinet noemde nog niet eerder zich voor te bereiden op een derde en vierde prik. Een woordvoerder van het ministerie legt aan NRC uit dat het gaat om geld voor “de uitvoeringscampagne van het vaccineren in 2022”. Hier valt onder andere de GGD onder.

Voorbereiding

Echter, het is nog niet zeker of iedereen volgend jaar ook echt een derde en vierde prik moet krijgen om beter beschermd te zijn tegen het virus. Volgens een woordvoerder van het ministerie is dat “afhankelijk van het beschermings- en besmettingsniveau”. De twee extra vaccinaties zijn volgens de begroting “in het kader van een goede voorbereiding”.

Kleine groep

De gezondheidsraad stelde eerder deze maand dat een derde prik slechts nuttig is voor een kleine groep mensen. Het gaat hierbij om mensen met een ernstige afweerstoornis. De derde prik moet het afweersysteem een extra boost geven. Naar schatting gaat het om een groep van 200.000 mensen, maar de voorzitter van de Gezondheidsraad laat weten dat artsen moeten bepalen wie de prik precies krijgt.

Andere landen

In andere landen is een extra vaccinatie al mogelijk. Onder meer Duitsland, Frankrijk en België geven ook een derde prik aan met name kwetsbare mensen. In sommige landen kan iedereen die dat wil een boostervaccin krijgen, zoals in Israël en Hongarije. Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet echter het liefst dat mensen in armere landen met een lage vaccinatiegraad eerst gevaccineerd worden. Of Nederland volgend jaar ook gaat beginnen met extra prikken is nog niet zeker.

Lees ook: Gezondheidsraad: derde coronaprik alleen zinvol voor mensen met afweerstoornis

Bron: Hart van Nederland, Metronieuws | Beeld: Pexels