Kan een vaatdoekje meegewassen worden met andere was?

vaatdoek

Wist jij dit al?

Gooi jij je handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes altijd bij elkaar in de wasmachine? Je bent zeker niet de enige. De meeste mensen gooien alles gewoon lekker bij elkaar – mits het dezelfde kleur is natuurlijk. Toch blijkt dat we dit beter niet meer kunnen doen. Want hoewel het natuurlijk praktisch is om ze samen te wassen, is het allesbehalve hygiënisch. 

Bacteriën

De keuken is het broeinest van bacteriën en wordt dan ook niet voor niets de smerigste plek in het huis genoemd. Onderzoek van NSF wijst uit dat 75 procent van de vaatdoekjes in de keuken of salmonella of E.coli bevat. Na 24 uur kan een nat vaatdoekje zelfs meer dan 4 miljard bacteriën bevatten! Het is dan ook heel erg belangrijk om je vaatdoekjes dagelijks te vervangen, iets wat maar weinig Nederlanders doen én wat een hele hoop was oplevert.

Wassen

Een vaatdoekje is dan ook een van de smerigste voorwerpen die in huis te vinden is. Niet gek dus, dat je de vaatdoek beter niet bij andere was kan gooien. Om de bacteriën te doden, moet de doek op minimaal 60 graden gewassen worden. Ook bij handdoeken en theedoeken wordt vaak aangeraden om deze op zestig graden te wassen.

Wassen

Je zult je misschien afvragen waarom je handdoeken, theedoeken en vaatdoeken beter niet samen kunt wassen. Er zijn toch veel meer items waar bacteriën op belanden? Dat klopt. Maar als je bedenkt dat je een handdoek gebruikt om je gezicht en lichaam mee af te drogen na het douchen, dan is het niet heel hygiënisch om die bij een theedoek of vaatdoek vol bacteriën uit de keuken te gooien. De kans dat deze bacteriën op je handdoek belanden is aanwezig en dat wil je natuurlijk niet. Handdoeken die je in de badkamer gebruikt, kun je daarom het beste apart wassen, net als theedoeken en vaatdoekjes die je in de keuken gebruikt.

Lees ook: Dit zijn de zeven smerigste plekken in de keuken

Bron: Max Vandaag, Tips en Weetjes Archief | Beeld: Unsplash, Engine Akyurt