Meteorologen verrast: grote kans op extreme winterkou

De winterkou staat voor de deur

Tot nu toe wil de koude winter maar niet echt doorbreken, maar hier lijkt vanaf volgende week mogelijk verandering in te komen, zo meldt Weeronline. In het nieuwste weermodel is een intrede van de winterkou in Nederland te zien. Met name aan het eind van januari gaan de temperaturen flink dalen en zal de kou zeker twee weken kunnen aanhouden.

“Het lijkt een klassieke wintersetting te worden op deze manier”, zo stellen de weerdeskundigen van Weerplaza.

Aankomend weekeinde

Aan het einde van volgende week neemt de kans op kouder weer met ongeveer 30 procent toe, zo blijkt uit de cijfers. Tot nu toe hebben we nog maar een paar keer te maken gehad met lichte nachtvorst en een halve dag sneeuw. Het herfstweer had tot nu toe de overhand en dat zal ook nog even zo blijven. Zo wordt het aankomend weekeinde nog 8 graden met regelmatig regenval. Met name zondag en maandag zal het weer flink gaan waaien. 

Winterse voorspellingen

De weersvoorspellingen stellen dat een ‘plotselinge stratosferische opwarming’ hier mogelijk verandering in gaat brengen. Bij een plotselinge stratosferische opwarming warmt de lucht ergens boven het noordelijk halfrond tussen de 10 en 50 kilometer hoogte, in de stratosfeer, snel op. De normale windrichting ,van west naar oost, kan hierdoor draaien. Als dit weerfenomeen voorkomt, kan het binnen twee weken grote veranderingen in het weer veroorzaken.

Zuiderwind

Omdat op dit moment de opwarming in de lucht boven het noordelijk halfrond gaande is, is de kans relatief groot dat er een weersverandering in ons land ontstaat. Aan het einde van de maand kan het daarom mogelijk sneeuwen en met droog weer kan het zelfs flinke vorst opleveren. Daarentegen is het tegenovergestelde ook mogelijk: een zuiderwind kan opsteken waardoor er zachter weer onze kant op komt. De kans op een grote weersverandering is er, maar het is geen uitgemaakte zaak dat het daadwerkelijk kouder gaat worden.

Lees ook: Deze alledaagse voorwerpen kunnen je ziek maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: LindaNieuws | Beeld: Unsplash