Kappers zetten werk illegaal voort: ‘Dan kom ik tenminste weer rond’

kappers illegaal werk

Veel kappers zijn genoodzaakt om door te werken

Veel kappers zitten momenteel met de handen in het haar. Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het uitvoeren van contactberoepen niet meer toegestaan. Kappers, nagelstylisten en schoonheidsspecialisten zitten op het moment noodgedwongen thuis. En dat is niet meer veel langer vol te houden, zo melden diverse kappers. Er zijn zelfs kappers genoodzaakt om illegaal hun werk voort te zetten.

Het is ‘big business’

Het is inmiddels enkele weken geleden dat premier Rutte bekend maakte dat het uitvoeren van contactberoepen niet meer is toegestaan. Hierdoor zijn kapsalons gesloten en wordt er al gesproken over heuse ‘coronacoupes’ bij mensen die al een tijd geen knipbeurt hebben gehad. Om flinke geldzorgen te voorkomen, zijn veel kappers het illegale circuit ingedoken. Diverse kappers melden aan RTL Nieuws dat het illegaal knippen momenteel ‘big business’ is.

Illegaal knippen

Om de kans op een hoge boete te verminderen, hebben kappers anoniem hun verhaal gedaan aan RTL Nieuws. Het blijkt dat veel kappers, ondanks de maatregelen, nog wel bij klanten thuis komen om ze te voorzien van een knipbeurt. Hierbij dragen de kappers goede bescherming, waaronder mondkapjes. Ook liet een kapster weten dat ze op het moment nog niet illegaal knipt, maar dat ze dit binnenkort vanwege financiële redenen wel zal moeten doen. “Ik knip al zes weken niet meer en daar komen nu nog eens vier weken bij. Dat is niet haalbaar. Waarom mogen tandartsen wel werken met een mondkapje en wij niet? Ik heb drie monden te vullen”, vertelt de kapster.

Kappers knippen om rond te komen

Op dit moment is er vooral veel vraag naar knipbeurten voor mannen. “Die gaan normaal elke twee weken en zijn veel te ijdel”, legt de kapster uit. “Een collega die mannen knipt doet normaal 20 klanten op een dag en doet er met gemak nu 30 en krijgt er nog meer geld voor ook. Het is big business.” De kapster heeft besloten om alleen mensen te knippen die niet in haar stad wonen, maar in de dorpen eromheen. Op deze manier hoopt ze niet gepakt te worden wanneer ze illegaal knipt. “Als ik dan een familie van vier personen kan doen, dan kom ik tenminste weer rond.”

Lees ook: Aan de hand van deze richtlijnen hopen kappers weer te kunnen knippen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay