Is je kat links- of rechtspotig? Dit zegt het over zijn/haar persoonlijkheid

De voorkeurspoot van je kat zegt veel over de persoonlijkheid

Is het je weleens opgevallen dat je kat duidelijk de voorkeur geeft aan een bepaald voorpootje? Maar liefst 90 procent van de katten heeft een duidelijke voorkeur voor links of rechts. Je kunt dit zien aan de manier waarop ze met balletjes spelen of snoepjes uit een bakje pakken. Daarnaast zegt de voorkeur nog wat over hun persoonlijkheid!

Is je kat links of rechts?

Voorkeur

Maar liefst 90 procent van de katten heeft een duidelijke voorkeur voor zijn linker- of rechterpoot. Dit is uitgewezen in een onderzoek van de Universiteit van Belfast. Dit geldt niet alleen voor katten, maar ook honden, chimpansees en zelfs kleinere dieren als marmotten en buideldieren hebben een duidelijke voorkeur voor welke poot ze gebruiken. Handvoorkeur heeft iets te maken met welke hersenhelft je gebruikt en kan dus ook iets zeggen over persoonlijkheid.

Persoonlijkheid

In deze Ierse studie konden wetenschappers geen verschil ontdekken tussen katten die links- of rechtspotig waren. Wél zagen ze duidelijk een verschil tussen katten die wel een voorkeur hebben en katten die geen voorkeur hebben. Katten die beide pootjes evenveel gebruiken zijn vaak iets neurotischer en banger aangelegd en ze kunnen zelfs agressief en ongehoorzaam zijn. Heeft je kat een duidelijke voorkeur, dan is het juist een lieve, vriendelijke en speelse kat.

Voorkeur

Hoe je erachter komt of je kat een voorkeur heeft? Probeer eens een snoepje in een smal bekertje te doen waar de kat het snoepje uit moet vissen. Doet hij dit met één pootje? Dan is je kat links- of rechtspotig. Ook kun je proberen een balletje te rollen om te kijken welk pootje je kat gebruikt.

Onderzoek

Waarom dit onderzoek precies werd gedaan? Wetenschappers hopen door onderzoek te doen naar de voorkeurspoot van dieren conclusies te kunnen trekken over links- of rechtshandigheid van de mens. Cognitief psycholoog Mariska Kret van de Universiteit van Leiden betwijfelt of dit zal werken. Zij vertelt aan de Volkskrant: “Dieren hebben minder complexere persoonlijkheden, dus is het makkelijker een verband te vinden tussen lateraliteit en karakter. Maar ik betwijfel of katten de geschiktste dieren zijn voor dit soort onderzoek. Ze zijn doorgefokt op eigenschappen die wij prettig vinden waardoor ze onderling weinig verschillen.”

Lees ook: 5 symptomen van dementie bij een hond of kat

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Volkskrant | Beeld: Pexels