Katja Schuurman stopte voor zwangerschap met medicatie bipolaire stoornis: ‘Dat ging niet goed’

Katja Schuurman

Katja interpreteerde het advies van haar psychiater op haar eigen manier en dat ging niet goed

Katja deed het al eens eerder: stoppen met de medicatie die haar dwangneurose in toom houdt. Het was verschrikkelijk en ze kwam tot de conclusie dat ze dat nooit meer wilde doen. Toch deed ze het wel. Zij en haar man Freek van Noortwijk hebben namelijk een vurige kinderwens en die wilden ze in vervulling brengen. In een interview met LINDA. spreekt de zwangere Katja Schuurman er openhartig over.

Medicijnen tegen dwanggedachten

Toen Katja en haar man Freek besloten dat ze samen een kindje wilden, moest de presentatrice stoppen met haar medicijnen. De 45-jarige slikte al jaren medicijnen tegen dwanggedachten en -handelingen. Ze stopte al eens eerder met de medicatie omdat zij en haar ex-man tien jaar geleden ook een kindje wilden. Optimistisch hoopte de presentatrice destijds dat haar dwangmatige gedrag weg zou blijven, maar dat was niet het geval. “Na een maand of vijf was het in alle hevigheid terug”, vertelde Katja daarover in een interview met AD Magazine. Ze besloot op dat moment dat ze nooit weer wilde stoppen met haar medicatie, maar deed het niet zo lang geleden toch omdat ze opnieuw zwanger wilde worden. In een interview in het blad LINDA. vertelt Katja hier meer over. 

Ontwenningsverschijnselen

Toen Katja met haar medicatie stopte, kreeg ze enorme ontwenningsverschijnselen. “Er is iets chemisch mis met mij en dat kun je alleen met medicatie oplossen”, vertelt Katja. Toch deed Katja dit want zij en haar man Freek wilden graag een kindje krijgen. In één keer stoppen is gevaarlijk en daarom adviseerde haar psychiater om het af te bouwen, maar hier luisterde Katja niet nauwkeurig naar. “Ach nou ja, dacht ik. Ik weet zo ongeveer nog wel wat hij heeft gezegd.” Katja ging naar eigen zeggen ‘zelf een beetje uit lopen dokteren’ en dat ging niet goed. “Dat was echt heftig, en vrij dom”, geeft Katja toe. “Ik had enorme stemmingswisselingen.”

Opvoeding

Katja en Freek kijken beiden erg uit naar de komst van hun kindje, al zorgt het onderwerp opvoeding nog wel voor wat discussie. “Ik heb soms wel discussies over de opvoeding met Freek. Ik sta er af en toe wat anders in dan hij.”

Benieuwd wat Katja nog meer vindt over haar zwangerschap en de opvoeding van haar toekomstige dochter? Het is te lezen in de nieuwe LINDA.

Lees ook: Katja Schuurman openhartig over zwangerschapskwaaltjes

Bron: LINDA | Beeld: Videostill YouTube Esquire 

Array