Kees van der Spek deelt laatste gesprek met Peter R. de Vries

peter r de vries kees van der spek

Het gesprek was het laatste interview dat Peter R. de Vries gaf voor zijn dood

Kees van der Spek heeft samen met zijn collega Peter R. de Vries behoorlijk wat meegemaakt. Ze hadden eigenlijk nog meer ideeën op de planning staan, deelt Van der Spek nu. Dit blijkt uit het allerlaatste interview dat hij met De Vries gedaan had voor diens dood vorige zomer. In een extra aflevering van zijn podcast Partners in Crime is dit interview nu terug te horen.

Partners in Crime

In zijn podcast spreekt Kees van der Spek met zijn collega-misdaagverslaggevers. Zo mochten namen als Nicole Buch-Van Houten, Thijs Zeeman en Alberto Stegeman al eens bij Van der Spek aanschuiven. Op 24 juni 2021 sprak Kees bovendien zijn grote leermeester: Peter R. de Vries. Ze bespraken onder meer hun avonturen samen, wat ze van elkaar geleerd hadden, maar ook wat ze graag nog samen zouden ondernemen. Een luttele twee weken later vond echter de aanslag op De Vries plaats. Dat dit de laatste keer was dat de twee elkaar spraken, maakt dit gesprek achteraf extra bijzonder. Daarom heeft Van der Spek nu deze podcast-aflevering als extra aflevering beschikbaar gesteld.

Samen op pad

In het gesprek tussen de twee, die naast collega’s ook goede vrienden waren, vertelt Peter: “Dat reizen vond ik het allerleukste wat wij hebben gedaan. Omdat als wij daar dan op reis waren, dan waren we gefocust op een zaak en werd ik niet de hele dag lastiggevallen met alle andere dossiers waar ik aan werkte. Punt twee: niemand herkende mij daar, wat voor mij ook vaak een verademing was. Ik kon er gewoon over straat.”

Er waren dan ook plannen om nog een keer weer samen op pad te gaan. “Het zou weleens een keer gebeuren, of niet?”, vraagt Kees. “Ja, een mooie zaak”, antwoordt Peter hierop. Maar het mocht er uiteindelijk niet meer van komen.

Maten

Ook blikken de twee terug op een moment waar het Kees toch wel érg heet onder de voeten werd. “Dat weet ik nog, ja. Dat was in de Bijlmer, in een café”, deelt Peter. “Ik zei: ‘Als hij een pistool trekt, loop dan niet weg, maar spring bovenop hem’.” Kees vraagt zich af of Peter het dat niet heftig vond om zo van hem als personeel te vragen. Hierop antwoordt de overleden verslaggever: “Ik zag jou niet als mijn personeel. Ik zag jou als mijn maat. We waren een duo. Wij deden dat soort dingen. Aan een ander had ik het misschien nooit zo gevraagd. Maar dat deden wij. Ik vond het een praktische tip die ik aan je gaf.” De twee kunnen in het interview in elk geval hartelijk om de situatie lachen.

Wil je het volledige gesprek terugluisteren? Dat kan hier.

Lees ook: John van den Heuvel had ruzie met Peter R. de Vries graag uitgepraat

Bron: RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress