Kees van der Spek over aanslag op Peter R. de Vries: ‘Wist niet wat ik hoorde’

kees van der spek

De twee hebben jarenlang nauw samengewerkt

De aanslag op Peter R. de Vries was een enorme schok voor Kees van der Spek. Hij werkte jarenlang samen met Peter, en in die jaren zijn ze goede vrienden geworden. In Rooijakkers over de Vloer vertelt Kees openhartig hoe hij reageerde op de vreselijke gebeurtenis. 

In het buitenland

Op het moment van de aanslag was Kees in het buitenland voor opnames. Hij kreeg niks mee van het nieuws in Nederland, totdat hij een telefoontje kreeg. “Ik was op reportage op Cyprus en op dat moment belde de redactie van Humberto Tan mij met: ‘Hee Kees, kan je vanavond aanschuiven?’ Toen zei ik: ‘Nee, ik zit in Cyprus. Hoezo dan?”’, vertelt hij aan presentator Art Rooijakkers. “Toen pas hoorde ik het. Ik wist niet wat ik hoorde, joh. Ik kon het niet geloven.”

De journalist was op dat moment samen met Joep, de cameraman die ook al sinds 1996 voor Peter werkte. “Wij keken elkaar aan en hielden elkaar vast. We zijn meteen naar het hotel gereden. Joep heeft toen een fles Whisky gepakt en toen hebben we zitten janken”, vertelt Kees openhartig. “We konden het ook niet geloven. Dat is natuurlijk toch een boom die omvalt opeens. Dat kan eigenlijk niet.”

Boosheid

Naast een hoop verdriet, is het boosheid dat overheerst bij Kees. “Op die hufters die dat hebben gedaan natuurlijk”, legt hij uit. “Dat ze gewoon Peter op straat hebben neergeschoten.” Van der Spek heeft oog in oog gestaan met de vermeende dader tijdens de rechtszaak. “Het is een heel klein opdondertje”, stelt hij. Ook Kelly, de dochter van Peter R. de Vries, was bij deze rechtszaak aanwezig. “Als hij geen wapen bij zich had, had pa hem zo doormidden gehakt met één hand”, zei ze tegen Kees.

Misdaadverslaggeving

De risico’s die bij misdaadverslaggeving komen kijken, en het tragische overlijden van Peter R., hebben Kees ook tot nieuwe inzichten gebracht over zijn eigen positie. “Het klinkt misschien laf, maar ik prijs me ook wel gelukkig dat ik die tak van misdaadverslaggever niet beoefen. Ik vind dat niet erg.”

Lees ook: Vriendin Peter R. de Vries: ‘We zouden deze zomer trouwen’

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Brunopress 

Array