Actiegroep Kick Out Zwarte Piet demonstreert deze maand in 12 steden

demonstratie zwarte piet

Ook dit jaar zullen er protesten tegen Zwarte Piet plaatsvinden

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet maakt plannen om ook dit jaar in november weer te gaan protesteren tegen Zwarte Piet. Dat doet de actiegroep in twaalf verschillende steden in Nederland. Intussen werd gisteravond bij het gemeentehuis in Deventer juist geprotesteerd vóór Zwarte Piet. 

De zwartepietendiscussie lijkt alweer losgebarsten.

Kick Out Zwarte Piet

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) liet gisteravond in het NRC weten voorbereidingen te treffen voor demonstraties tegen Zwarte Piet. Voorman Jerry Afriyie wil de straat op in plaatsen waar ‘geen of een onduidelijke verandering plaatsvindt naar een feest zonder Zwarte Piet.’ KOZP wil protesteren tijdens lokale sinterklaasintochten in Hoorn, Alkmaar, Heerhugowaard, Leeuwarden, Eindhoven, Groningen, Den Haag, Den Bosch, Dordrecht, Almere, Nijmegen en Willemstad (Curaçao). De actiegroep demonstreerde de afgelopen jaren ook in veel gemeenten, wat tot heftige tegenreacties leidde.

Deventer

Gisteravond vonden ook protesten vóór Zwarte Piet plaats. RTV Oost liet weten dat er zich bij het gemeentehuis in Deventer honderden demonstranten hadden verzameld. Zij zijn van mening dat Zwarte Piet ‘gewoon zwart’ moet blijven. De demonstraties in Deventer kwamen op gang nadat de gemeente bekendmaakte dat er tijdens de lokale intocht minstens één op de drie pieten een roetveegpiet moet zijn. Na een flinke dosis kritiek trok de gemeente dat besluit echter in. In plaats daarvan moeten er nu wel genoeg ‘alternatieve pieten’ bij de intocht zijn, maar wat dat precies inhoudt, wil de gemeente volgens RTV Oost niet zeggen.

Lees ook: Kijkers De Sleutel onder de indruk van aangrijpend verhaal dakloze Sjaak

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill