Kijkers De Sleutel onder de indruk van aangrijpend verhaal dakloze Sjaak

Sjaak raakte na een heftig ongeluk alles kwijt

In het nieuwe programma De Sleutel volgt Beau van Erven-Dorens mensen die om verschillende redenen op straat zijn beland. Hij geeft hen een sleutel van hun eigen huis en helpt hen hun leven weer op de rit te krijgen. In de aflevering van gisteravond ontmoet Beau de Utrechtse Sjaak, die na een heftig ongeluk alles kwijtraakte. Zijn verhaal maakt niet alleen diepe indruk op de presentator, maar ontroert ook vele kijkers van het programma.

Sjaak raakt met zijn bijzondere verhaal vele harten.

Sjaak

De 59-jarige Sjaak is al ruim drie jaar dakloos. Hij had een vrouw en kinderen, een baan en een koophuis, maar raakte plotseling alles kwijt. Als Beau hem vraagt wat hij zoal doet op een dag, antwoordt hij: “Puzzeltje maken, tekeningetje maken. Kopje koffie drinken, broodje eten. Ja, dat is het eigenlijk wel een beetje. En je doodvervelen. Echt, je doodvervelen. Iedere dag is een eeuwigheid. Mensen begrijpen het niet.” Het wordt Sjaak even te veel als hij uitlegt hoe hij in deze situatie terecht is gekomen. “Hoe je dakloos wordt? Ja, dat is in een split second gebeurd. Je kunt er niets tegen doen.” Vervolgens vraagt hij zichtbaar aangedaan of de cameraploeg even kan stoppen met filmen.

Kinderen

Sjaak brengt de nachten door in de Sleep In, een nachtopvang voor daklozen in Utrecht. Elke ochtend staat hij om vijf uur op om naar zijn werk te gaan. De 59-jarige kreeg vier jaar geleden een heftig ongeluk. Hij viel van een steiger van 9,5 meter hoogte en kwam daardoor thuis te zitten. Hij werd depressief en begon steeds meer te drinken. Uiteindelijk raakte Sjaak alles kwijt: zijn vrouw en kinderen en zijn huis.”Ik heb mijn kinderen al twee jaar niet gezien”, vertelt hij aan Beau. “Ik ben mijn zoon één keer tegengekomen op straat, maar toen had ik een hele lange baard. Ik weet niet of hij mij herkend heeft. Maar ik denk iedere dag aan ze.”

Een eigen plek

Beau stelt Sjaak voor om hem te blijven volgen en hem in contact te brengen met mensen die hem verder kunnen helpen. “Het enige wat ik nodig heb, dat is gewoon iets voor mezelf, een kamer voor mezelf. Dan kun je een beetje je leven oppakken”, antwoordt hij. Als Beau hem de sleutel van zijn eigen huisje overhandigt, wordt Sjaak emotioneel. “Je meent het niet”, is het enige wat hij kan uitbrengen. “Dan ben ik niet dakloos meer.” De twee gaan direct naar het nieuwe huis toe en daar dringt het pas echt tot Sjaak door dat hij een nieuw onderkomen heeft. “Dat kan ik mijn eigen bedrijfje beginnen”, zegt hij met een trillende onderlip.

Geraakt

Het emotionele verhaal van Sjaak raakt niet alleen Beau, maar ook de vele kijkers van De Sleutel. Dat leidt tot een hoop reacties op Twitter. Het feit dat Sjaak werkt ondanks het gebrek aan een dak boven zijn hoofd, wekt veel respect op.

Lees ook: Beau Ter Ham of Ferry Kuhlman? Dit is de faamnaam van 2019

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill