Kijkers DWDD geschokt door misbruikverleden van bekende schrijfster: “Heel indrukwekkend”

‘Mijn vader misbruikte me van mijn vijfde tot mijn negende’

De Belgische schrijfster Griet Op de Beeck was gisteravond te gast in De Wereld Draait Door om te vertellen over haar nieuwe boek het beste wat we hebben, dat vandaag uitkomt. Het boek is onderdeel van een trilogie die gaat over incest, iets wat Griet ook heeft meegemaakt en waar ze nu voor het eerst over praat. 

Kijkers zijn geschokt door de onthullingen van Griet Op de Beeck en steken haar op Twitter een hart onder de riem.

Incest
De schrijfster van het bekende boek Kom hier dat ik u kus vertelde nooit eerder over het misbruik dat in het verleden heeft plaatsgevonden. Haar vader misbruikte haar van haar vijfde tot haar negende, iets wat zich eigenlijk pas besefte toen ze op zoek ging naar de oorzaak van haar gitzwarte, donkere gevoelens en haar eetstoornis. Aan Matthijs van Nieuwkerk vertelt ze geen herinneringen, maar wel ‘beelden’ te hebben van het misbruik.

Herinneringen
In eerste instantie herinnerde Griet zich helemaal niks: “Bij vroeg kinderlijk misbruik, bij mij was dat van mijn vijfde tot mijn negende, zijn de hersenen letterlijk nog niet genoeg ontwikkeld om op te kunnen slaan wat er precies gebeurt omdat dat gewoon veel te ingewikkeld is.” Later kwamen er toch nog beelden bij haar naar boven: “Ik heb beelden die van een dergelijke, walgelijke merkwaardigheid zijn, zelfs voor het hoofd van een schrijver dat daar wel voor bedoeld is om dingen te bedenken, dat mijn therapeut ook zegt ‘dat verzin je niet als je niet zoiets hebt meegemaakt.”

Secundaire bewijzen
Toen ze uiteindelijk erkende wat er in het verleden was gebeurd, overspoelden heftige emoties haar: “het is heftiger dan het ergste verdriet dat ik ooit meegemaakt heb. Dat overstijgt alles.” Niet alleen de beelden kwamen naar boven, ook schreef ze alle ‘secundaire bewijzen’ dat er sprake is geweest van misbruik op: “dingen die vreemd zijn, of die beantwoorden aan het profiel van en dat is een lijst geworden van 107 dingen.”

Sterfbed
Eén van die secundaire bewijzen wil ze wel toelichten: “Het was op het sterfbed van mijn vader en hij vroeg mij om zijn hand vast te houden en alles in mij, op de rand van het hyperventilerende, verzette zich in mij ertegen om die hand vast te pakken. Uiteindelijk heb ik mezelf gedwongen om die hand te pakken en in een soort kramp heb ik daar gezeten en het enige wat ik deed was naar de deur kijken uit angst dat mijn moeder binnenkwam.” Kijkers hebben enorm veel respect voor de schrijfster:

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem op Pinterest

Bron: BNN | Beeld: videostill