Zorgelijk: steeds meer kinderen pinnen, maar gaan slordig met pincode om

Kinderen houden bovendien niet bij wat bij- of afgeschreven wordt

Je kind zelf laten pinnen is een flinke verantwoordelijkheid voor een kind. Veel ouders durven het toch aan, zo blijkt uit een onderzoek van Nibud en SNS. Meer dan dertig procent van de kinderen boven de tien jaar pint zelfstandig, maar niet elk kind blijkt een zorgvuldige pinner te zijn.

Kinderen gaan minder veilig met hun pincode om dan vijf jaar geleden.

Veilig pinnen

Jong geleerd is oud gedaan. Het is daarom belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren veilig met geld om te gaan, om zo te voorkomen dat ze zich later niet in financieel zwaar weer bevinden. Ook pinnen moet veilig gebeuren, maar kinderen zijn de afgelopen vijf jaar veel nonchalanter geworden wanneer het aankomt op pingewoontes.

Stijging percentage pinnende kinderen

Vijf jaar geleden bleek 17 procent van kinderen boven de tien jaar zelfstandig te pinnen, maar dit percentage is opgelopen tot 31 procent, zo blijkt uit het Kinderonderzoek 2018 van Nibud (het instituut voor budgetvoorlichting) samen met SNS. Ook kwam naar voren dat minder kinderen hun pincode uit het hoofd kennen dan vijf jaar geleden, dit percentage daalde 16 procent.

Meekijken

Wie pint probeert vaak zijn code af te schermen voor anderen. Wanneer een kind gaat pinnen wordt hen dit vaak op het hart gedrukt. Echter weten niet alle ouders of kinderen er ook daadwerkelijk voor zorgen dat niemand kan meekijken. In 2013 kon 90 procent van de ouders met zekerheid zeggen dat hun kind hiervoor zorgde, maar nu weet slechts 72 procent zeker dat hun kind de code goed afschermt.

Uitgaves bijhouden

Om zicht te houden op de financiën, is het belangrijk om te weten wat wordt bijgeschreven en wat wordt afgeschreven. Alleen houdt maar 9 procent van de kinderen onder wie het onderzoek werd gehouden bij hoeveel er bij- en wordt afgeschreven.

Lees ook: Goed idee? Minder kinderbijslag voor ouders die hun kinderen niet laten vaccineren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill