Aandoenlijke kinderfoto’s van prinses Juliana komen boven water

Veel mensen zien de overeenkomsten met haar achterkleindochter prinses Amalia

De Instagram-pagina van de koninklijke familie staat normaal gesproken stil bij de dagelijkse bezigheden van de koning en koningin. Voor de verandering deelt het account nu een serie kiekjes uit de oude doos.

Meer dan 100 jaar oud

Het koninklijk huis duikt ver in het verleden met een reeks aandoenlijke foto’s van prinses Juliana als kind. De zwart-wit foto’s zijn meer dan 100 jaar geleden gemaakt, in de zomer van 1918. De toekomstige koningin poseert in en rondom Paleis Het Loo. Juliana is hier nog maar 9 jaar oud. Haar moeder Wilhelmina zit op dat moment op de troon.

Klik op het pijltje rechts in de foto om de hele serie te bekijken.

Hoffotograaf Franz Ziegler

De zwart-wit foto’s komen op ons misschien als ouderwets over, maar voor die tijd waren ze erg modern en vooruitstrevend. De fotograaf die prinses Juliana als kind vereeuwigde, was geen onbekende bij de koninklijke familie. Franz Ziegler was jarenlang de hoffotograaf van de familie. Zo legde hij de bejaarde Koningin Emma vast, maar ook prinses Beatrix als peuter. Ziegler was ook de trouwfotograaf bij de bruiloft van Juliana en Bernard. Hij heeft dus een groot deel van de jeugd van Juliana meegekregen en vast mogen leggen.

Familietrekjes

Onder de reacties op de foto is te lezen dat mensen de jonge prinses Juliana op de jonge prinses Amalia vinden lijken. Een paar familietrekjes zijn volgens sommigen dus zelfs een paar generaties nog goed terug te zien. Vind jij dat prinses Amalia op haar overgrootmoeder lijkt? Op onderstaande foto was Amalia 10 jaar oud, iets ouder dan de leeftijd waarop prinses Juliana werd vastgelegd.

Lees ook: Koningshuis deelt prachtige foto van vroeger van Willem-Alexander en Beatrix

Bron: Instagram Koninklijk Huis | Beeld: Nationaal archief, fotograaf Franz Ziegler (Juliana); RVD, fotograaf Jeroen van der Meyde (Amalia)