Strandgangers gewaarschuwd: giftige pieterman ook aan Nederlandse kust gespot

Let goed op tijdens een stranddagje

Een Belgische vrouw ligt al vijf dagen in het ziekenhuis na een steek van een klein visje in de zee bij Knokke. Het gaat om de kleine pieterman, een van de meest giftige dieren in Europa. En dit visje kun je ook aan de Nederlandse kust tegenkomen! Goed opletten dus, wanneer je een stranddagje op de planning hebt staan. Word je toch gestoken door een pieterman? Dit is wat je dan het beste kunt doen.

Een steek van de kleine pieterman is een heel pijnlijke.

Pieterman

De Vlaamse Isabella (55) werd vorige week gestoken door een kleine pieterman, maar had dat in eerste instantie helemaal niet in de gaten. Aan HLN vertelt ze: ”Ik ben opgegroeid aan de kust en ben het gewend om op scherpe steentjes of schelpen te stappen. Ik ben pijn aan de voeten dus wel gewend. Maar woensdag werd ik opeens onwel en verscheen er rode uitslag op mijn benen. Tegen de avond kon ik de pijn aan mijn voeten niet meer verdragen en ben ik op de spoedeisende hulp opgenomen. Mijn voeten zwollen intussen verder op en kregen alle kleuren van de regenboog.”

Operatie

Pas toen er een vaatchirurg bij was gehaald, kon een juiste diagnose gesteld worden: een steek van de kleine pieterman. Isabella bleek daar wel heel extreem op te reageren. ”Ik zag het aan het gezicht van de vaatchirurg. Zoiets had hij nog nooit meegemaakt. De enige oplossing bleek opereren.” Een dergelijke heftige reactie als die van Isabella komt zelden voor, waarschijnlijk gaat het bij haar om een allergie.

Heel pijnlijk

Toch doet een steek van de pieterman wel heel veel pijn: het is tien keer pijnlijker dan een wespensteek. En dat door zo’n klein visje, van maximaal 18 centimeter lang. In het zand in ondiep water graaft het giftige dier zich in. Wanneer je daar als nietsvermoedende strandganger per ongeluk bovenop gaat staan, steekt hij je met de stekels op zijn rug en spuit hij zijn gif in je lichaam. De pijn is heftig en kan zonder juiste behandeling maandenlang aanhouden, zo meldt het Rode Kruis. Haast is dus geboden als je wordt gestoken.

Wil je weten hoe je een steek van de kleine pieterman herkent en wat je precies moet doen als je bent gestoken? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2