Welke kleur ogen heb jij? Volgens onderzoekers zegt het iets over je persoonlijkheid!

kleur ogen persoonlijkheid

Je ogen onthullen meer over je dan je zou denken

Welke kleur je ogen hebben, is een kwestie van erfelijkheid. De genen die je van je ouders meekrijgt, bepalen of je bruine, blauwe, groene of gele ogen krijgt. Hoewel je dus weinig invloed hebt op de kleur van je ogen, zegt het meer over je dan je waarschijnlijk zou denken. Zo verklapt je oogkleur bijvoorbeeld of je achterdochtig bent of juist goed van vertrouwen, en hoe hoog jouw pijngrens is. 

En, klopt het bij jou?

Melanine

Je genen bepalen hoeveel melanine (pigment) er in je ogen wordt aangemaakt. Wanneer je weinig melanine aanmaakt, zijn je ogen licht van kleur en dus vaak grijs of blauw. Hoe meer melanine je ogen bevatten, hoe donkerder van kleur ze zijn. Wanneer je aan de verschillende oogkleuren denkt, blijf je waarschijnlijk steken op de kleuren blauw, bruin, groen en geel. Maar wist je dat geen twee ogen hetzelfde zijn? Iedereen heeft een unieke combinatie van patronen, streepjes en puntjes in zijn iris. En die combinatie kan dus van alles over jou vertellen.

Persoonlijkheid

Enkele Zweedse onderzoekers van de Universiteit van Orebro ontdekten dat je oogkleur wordt bepaald door dezelfde genen die ook de frontale kwab in je hersenen vormen. Dit is hetzelfde gedeelte van je brein dat ook een groot deel van je persoonlijkheid bepaalt. Het is dus niet zo raar dat er waarschijnlijk een verband is tussen de kleur van je ogen en je persoonlijkheid.

Vertrouwen

De onderzoekers vergeleken de oogkleur en persoonlijke eigenschappen van 428 deelnemers met elkaar. Hierbij focusten ze op de patronen in de iris die ervoor zorgen dat iedereen een unieke kleur heeft. Ze kwamen erachter dat mensen bij wie de patronen dicht op de pupil zitten, vaak warmhartig, teder, goed van vertrouwen en beter van begrip zijn. Mensen van wie de patronen meer aan de buitenkant van de iris liggen, zijn neurotischer, impulsiever en geven sneller toe aan verleidingen.

Pijngrens

In een studie van de Deense universiteit van Aalborg werd de connectie tussen oogkleur en pijngrens onderzocht. Hierbij namen 60 gezonde mensen deel aan een experiment, waarin ze werden blootgesteld aan lichte pijntesten. Hieruit bleek dat mensen met donkere ogen een lagere pijngrens hebben dan mensen met lichte ogen. Dit heeft wederom te maken met de genen die melanine aanmaken, deze zijn namelijk ook gelinkt aan pijn.

Alcoholtolerantie

Het pigment melanine heeft daarnaast invloed op allerlei andere lichaamsfuncties. Zo ook je alcoholtolerantie. Hoe meer melanine je aanmaakt, hoe minder alcohol je waarschijnlijk kunt verdragen. Het voordeel hiervan is wel weer dat mensen met donkere ogen niet zo snel alcoholist worden omdat ze over het algemeen minder alcohol drinken.

Studie

Daarnaast werkt melanine als geleider van elektrische connecties van breincellen. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat mensen met donkere ogen hierdoor waarschijnlijk een snellere reactietijd hebben dan mensen met lichtere ogen. Hierdoor zouden ze over het algemeen beter zijn in sporten als tennis, waarvoor een snel reactievermogen nodig is. Ook zouden ze sneller kunnen studeren, zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Louisville. Mensen met blauwe en groene ogen studeren langzamer, maar zijn hierdoor wel strategischer en kunnen beter plannen, wat tijdens het studeren goed van pas komt.

Lees ook: Is je kat links- of rechtspotig? Dit zegt het over zijn/haar persoonlijkheid

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Daily Mail | Beeld: Unsplash