Heftig noodweer op komst: KNMI heeft code geel af

code geel

Code geel: wees alert!

Het is weer zover: Nederland krijgt te maken met heftig noodweer. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut heeft voor de tweede helft van de middag en de avond code geel afgekondigd. Vooral het zuiden kan er flink van langs krijgen. 

Opgepast dus!

Noodweer

Het kan flink gaan spoken in het zuiden van het land. Zeeland, Noord-Brabant en Limburg moeten rekening houden met hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. Het KNMI waarschuwt dat er kans is op blikseminslagen en waarschuwt daarom om vooral niet open water op te gaan en ook niet onder bomen te schuilen. Limburg moet rekening houden met de buien tussen drie uur ‘s middags en twaalf ‘s nachts. Voor Noord-Brabant geldt deze waarschuwing tussen vier uur en twaalf uur en Zeeland kan ervan langs krijgen tussen vijf en twaalf uur.

Wat betekenen de codes?

Het KNMI heeft vier gradaties in waarschuwingen. Het begint bij code groen en eindigt bij code rood. Code geel is de eerste code na groen en staat voor mogelijk gevaarlijk weer. Men moet vooral alert zijn op eventuele gevaren. Deze weerswaarschuwing wordt het vaakst gegeven in Nederland. 48 uur voordat het weer zich voordoet kan het instituut al waarschuwen. Bij code oranje is er kans op veel schade, letsel en overlast en deze code staat dan ook voor dat men zich moet voorbereiden. Als code rood wordt gegeven dan is er weer dat een grote impact heeft op de samenleving. Code rood wordt hooguit twaalf uur van tevoren gegeven en staat ervoor dat mensen actie moeten ondernemen en zich moeten voorbereiden op enorm veel overlast.

Lees ook: Bizarre beelden uit Londen: een vliegtuig wordt tijdens de landing geraakt door de bliksem! Dat moet je zien!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: KNMI | Beeld: pexels