Wees gewaarschuwd: KNMI geeft code oranje af vanwege extreme hitte

code oranje

‘Doe rustig aan, vooral op het heetst van de dag’

Het KNMI heeft code oranje afgegeven vanwege extreme hitte. De code geldt in principe voor het hele land, met uitzondering van het waddengebied. Volgens het KNMI moeten Nederlanders voorbereid zijn op extreme temperaturen.

Het kan nodig zijn tijdig voorzorgsmaatregelen te nemen.

Code oranje

Het KNMI raadt mensen aan om rekening te houden met de extreme temperaturen. Zo kan het nodig zijn om plannen te wijzigen omdat het weer daar om vraagt. Zo is het met de warmte geen goed idee om buiten te gaan sporten of om andere activiteiten zoals tuinieren te ondernemen op het heetst van de dag. Code oranje wordt afgegeven als het weer een grote impact kan hebben. Daarnaast kan het weer schade, letsel of overlast veroorzaken. De waarschuwing volgt op de eerdere activering van het Nationale Hitteplan.

Tropisch warm

Deze week is het, mocht je het nog niet hebben gemerkt, tropisch warm in ons vaak oh-zo koude kikkerlandje. Voornamelijk donderdag en vrijdag worden extreem hoge temperaturen verwacht. Voornamelijk landinwaarts en in de stedelijke gebieden kan de temperatuur oplopen tot wel 35 graden of hoger. In het oosten kan de temperatuur zelfs oplopen tot 37 of 38 graden. Ook ’s avonds en in de nachten kunnen we niet rekenen op een beetje verkoeling: het blijft dan warm met minimum temperaturen rond de twintig graden.

Kwetsbare ouderen

Het Rode Kruis riep eerder deze week familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om tijdens de warme dagen goed op te letten. Ouderen hebben een extra grote kans op uitdroging en oververhitting. Zorg ervoor dat de ouderen goed drinken en verzin samen met hem of haar manieren om het huis koel te houden. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor ouderen: iedereen moet zo rustig mogelijk aan doen op het heetst van de dag en voldoende water drinken.

Lees ook: Nationaal Hitteplan van kracht: ‘Let tijdens hittegolf op de kwetsbare ouderen’

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Joint Base Elmendorf-Richardson