Koen Verweij stopt met schaatsen: ‘Niet meer meedoen voor spek en bonen’

koen verweij

De schaatser hangt zijn schaatsen aan de wilgen

Koen Verweij heeft besloten een punt achter zijn carrière als professioneel schaatser te zetten. Zijn lichaam kan het naar eigen zeggen niet meer aan. Dat heeft de 31-jarige topsporter in gesprek met Telegraaf bekendgemaakt.

Lichaam is op

“Uit medische onderzoeken is gebleken dat mijn lichaam, en dan met name mijn rug, het gewoon niet meer aankan. Ik ben ook niet iemand die dan maar gaat meedoen voor spek en bonen, omdat ik het zo leuk vind om rondjes te rijden”, vertelt Verweij aan De Telegraaf.

“Als ik aan de start sta, wil ik strijden om eremetaal en het liefst grenzen verbreken. Nu dat niet meer kan, blijft er voor mij één optie over: stoppen.”

Carrière

Koen wist in zijn carrière als schaatser meerdere prijzen te pakken, met als hoogtepunt de wereldtitel allround in 2014 in Thialf. Datzelfde jaar won hij tijdens de olympische spelen in Sotsji ook nog een keer goud en een keer zilver. Tussen die hoogtepunten door heeft Koen een aantal keer een ‘pauze’ ingelast. Dat zou hij achteraf toch misschien liever niet gedaan hebben. “Aan de ene kant ben ik daardoor de persoon geworden die ik ben, en daar ben ik heel blij mee”, legt hij uit. “Maar als ik de jonge Koen zou mogen adviseren met mijn kennis van nu, zou ik hem bepaalde dingen wel anders laten doen. Dan zou ik hem veel sneller naar de top kunnen laten gaan en hem daar ook houden. Toen ik jong was, dacht ik het allemaal al te weten, maar dat was natuurlijk niet zo.”

Al met al kan hij met een goed gevoel terugkijken op zijn carrière. “Ik kijk met een glimlach terug op de tijd die achter me ligt. Ik ga de boeken in en zal herinnerd worden als een kleurrijke sporter.”

Lees ook: Schaatsers Jutta Leerdam en Koen Verweij uit elkaar

Bron: Nu.nl | Beeld: Brunopress