Kort geding tegen landelijke intocht Sinterklaas: ‘het moet afgelast worden’


Een actiegroep heeft een kort geding aangespannen tegen Sinterklaas

De stichting Majority Perspective heeft een kort geding aangespannen tegen de landelijke intocht van Sinterklaas. De actiegroep is tegen zwarte piet en wil dat de landelijke intocht niet doorgaat omdat het racistisch zou zijn. 

Vandaag staat de actiegroep in de rechtbank.

Kort geding

Stichting Majority Perspective daagt onder andere de NTR, die de tv-uitzending verzorgt en de burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming voor de civiele rechter in Haarlem. Hun doel is dat de landelijke intocht wordt afgelast wegens racisme.

Dagvaarding

Daarnaast zijn het Commissariaat voor de Media, de Staat, Kijkwijzer en Mediabedrijf Vinke Vision gedagvaard. Majority Perspective doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de intocht niet doorgaat wegens racisme. Majority Perspective: “Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN kinderrechten verdragen en anti-racisme verdragen, dit deden ze in georganiseerd verband.” De stichting is tegen “systematische onderdrukkingen”.

Rechtbank

Het kort geding zal vandaag plaatsvinden in de rechtbank in Haarlem, bevestigt een woordvoerster. Ook de beweging De Grauwe Eeuw heeft aangifte gedaan tegen burgemeester Hamming wegens de intocht van Sinterklaas.

Bron: Telegraaf, ND| Beeld: Sander van der Wel, WikiMedia Commons