Geheimzinnigheid over prijzen: dit kosten de onderdelen van een begrafenis echt

begrafenis

Een begrafenis hoeft niet duur te zijn

Uitvaartverzorgers doen vaak ietwat geheimzinnig over de tarieven bij een uitvaart en nu is dankzij De Consumentenbond eindelijk duidelijk waarom dit is. Vaak staan er ook geen tarieven genoemd op de websites. De Consumentenbond deed onderzoek naar 180 uitvaartondernemers en hieruit blijkt dat negentig procent niks los wil laten over de prijzen die ze hanteren. 

De reden achter deze geheimzinnigheid is heel geniepig.

Verschillen

De prijzen tussen de organisaties verschillen heel erg. Elke onderneming rekent in ieder geval een basistarief, maar zelfs dit tarief kan al wisselen tussen de 1000 en 2500 euro. Onder de basisdingen vallen dingen zoals het bespreken, regelen en uitvoeren van de uitvaart. Bij sommige uitvaartverzorgers zitten ook de kist, de rouwkaarten, de bloemen en de bijeenkomst hier al bij in. Juist hiermee moet je oppassen, omdat de prijzen van die dingen nogal kunnen verschillen. Waar de een 375 euro rekent voor een kist, is dit bij de ander wel 1185 euro.

Gemiddelde prijs

Weinig mensen vragen vooraf offertes aan, maar dit loont wel degelijk. De Consumentenbond zette de belangrijkste onderdelen van een uitvaart op een rij met de gemiddelde prijs daarbij.

Onderdeel Gemiddelde prijs Goedkoopste prijs Duurste prijs
Basistarief 1500 euro 1000 euro 2500 euro
Rouwkaarten (100 pers.) 250 euro 130 euro 440 euro
Koffie en cake (100 pers.) 390 euro 240 euro 750 euro
Bloemstuk (standaard) 110 euro 45 euro Zo duur als je het wil maken
Afscheidsbijeenkomst (1 uur) 670 euro 85 euro 1380 euro
Kist eiken 805 / /
Kist spaanplaat 445 / /

Pakket of zelf regelen?

Om te besparen op deze kosten kun je dingen zelf regelen. Koop zelf kaarten bij de goedkoopste en laat het niet regelen bij een pakket. Een kist kun je bijvoorbeeld ook online bestellen. Er zijn uitvaartverzorgers die dit niet willen hebben. Dan kun je beter naar een ander gaan als je goedkoper uit wil zijn. Je kunt ook besparen op de begraafplaats. De prijzen kunnen in duizenden euro’s schelen.

Verzekeren

Om ervoor te zorgen dat je naasten niet voor onverwachte kosten komen te staan, kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Er zijn veel verschillende aanbieders, dus laat je uitvaartverzekering vergelijken om een slimme keuze te maken.

Lees ook: Wat een bizar verhaal: deze jongen werd wakker op zijn eigen begrafenis!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: De Consumentenbond | Beeld: Pxhere