Koude nacht op komst: mogelijk morgen de autoruiten krabben

autoruiten krabben

Door de koude nacht is er plaatselijk kans op vorst

Het weer schiet op het moment nog alle kanten op. Wel merken we dat de temperaturen steeds meer gaan dalen en dat de donkere herfstdagen niet lang meer op zich laten wachten. Zo zal het ook de komende nacht een koude nacht worden en zal het voor het eerst dit najaar gaan vriezen. Morgen bestaat daarom de kans dat autoruiten bevroren zullen zijn en dat er op lokale plaatsen voor het eerst gekrabd zal moet worden.

De zomer is nog maar net voorbij, maar de aankomende nacht zal al winters aan gaan voelen.

Onder het vriespunt

Zo meldt de weerapp Weerplaza dat de temperatuur lokaal kan gaan zakken tot onder het vriespunt. Weerman Wilfred Janssen zegt hierover: “Het blijft heel lang helder, waardoor het met name op zandgrond flink af kan koelen. Denk aan Twente, de Achterhoek, de Veluwe en op sommige plekken in Brabant.” Hij geeft hier wel een licht voorbehoud bij. “Als er restbewolking is of mist, dan zal de temperatuur minder gaan zakken. Dat werkt namelijk als een soort dekentje. Is dat niet het geval, dan zal de temperatuur één of twee tienden onder het vriespunt zakken.”

Stijgende temperaturen

We hebben ook goed nieuws, want deze week blijft het alleen vannacht bij deze koude, winterse temperaturen. “In de nacht naar woensdag ligt de temperatuur alweer iets hoger en woensdag overdag wordt het zo’n 17 à 18 graden. Donderdag wordt met 20 tot 21 graden de mooiste, warmste dag van de week, dus dan moeten we het er echt van gaan nemen. Door een koufront zakt de temperatuur vanaf vrijdag namelijk weer richting de 15 graden.” Over het algemeen is de gemiddelde temperatuur voor deze tijd van het jaar volgens de weerman rond een graad of 18. Zoals het nu lijkt en het vannacht zal gaan vriezen, dan komt dit een kleine maand te vroeg. Vorst op neushoogte valt gemiddeld namelijk rond 23 oktober. Op zijn vroegst viel de vorst sinds de weermetingen op 15 september in 1971 en op en op zijn laatst op 16 december in 2000.

Lees ook: Emotionele Peter Heerschop in tranen over treindrama Oss

Dit bericht bewaren voor later? Pin ‘m op Pinterest.

Bron: AD | Beeld: Pixabay