Kunnen vrouwen echt slechter tegen alcohol?

alcohol

Volgens wetenschappers zit die kans er dik in

Deed je aan Dry January? Dan is het niet zo gek dat je nu verlangt naar een heerlijk glas wijn. En hoewel we allemaal moeten opletten met de alcoholische versnaperingen, moet je dat als vrouw extra doen. Volgens verschillende wetenschappers kunnen vrouwen namelijk minder goed tegen alcohol dan mannen. 

Vrouwen zijn kleiner

Volgens huisarts Rutger Verhoeff is de oorzaak dat vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen gewoonweg omdat ze kleiner zijn dan mannen. Daarnaast hebben vrouwen minder lichaamsvocht en meer vetmassa. Alcohol werkt goed op vetcellen, waardoor de kans groot is dat vrouwen de drank sneller voelen dan mannen. En omdat vrouwen na de overgang nóg minder lichaamsvocht hebben, kan het daarna nog een tikkeltje erger worden.

Capaciteit

Maar niet alleen dat is de reden dat vrouwen minder goed tegen drank kunnen dan mannen. Ook hebben vrouwen minder capaciteit om alcohol af te breken, zo laat Verhoeff weten. “Alcohol wordt afgebroken door het enzym alcoholdehydrogenase, dat voornamelijk in je maag zit. Vrouwen hebben minder van dit enzym.”

Kater

Of vrouwen het erg vinden dat zij het sneller voelen als ze een drankje op hebben? Misschien niet zozeer. Want als vrouw ervaar je dus wel sneller de leuke effecten van alcohol. En ja, iets minder fijn is natuurlijk de kater de dag erna – want die krijg je als vrouw waarschijnlijk ook sneller dan een man.

Lees ook: Wat is ongezonder: te veel of te weinig slaap?

Bron: Dingen voor Vrouwen, Libelle | Beeld: Pexels