Last van je rug? DEZE pijnklachten hebben eigenlijk niets met je rug te maken

 

rugpijn

Soms heeft rugpijn helemaal niets met je rug te maken

Iedereen heeft er weleens last van, of last van gehad: rugklachten. Zo’n twee miljoen Nederlanders heeft last van nek- of rugklachten en de oorzaak ervan zit doorgaans in de wervelkolom of rugspieren. Soms is de pijn echter een uiting van een probleem elders in je lichaam en is rugpijn slechts een symptoom. Neurochirurg Ronald Bartels vertelde aan tijdschrift Margriet welke rugklachten eigenlijk een andere oorzaak hebben:

  • Nierstenen: Als je last hebt van hevige, kortdurende krampen aan de zijkant van je lichaam kan het zijn dat je aan rugklachten denkt. Een arts zal echter onmiddellijk aan nierstenen denken. Ga dus even langs de dokter!
  • Aneurysma: De aorta loopt zowel in je borst als in je buikholte op sommige plaatsen dicht langs je wervelkolom. Soms ontstaat er in de aorta een zwakke plek, waardoor de slagader zich plaatselijk verwijdt en als het ware uitpuilt. Als deze uitstulping op een zenuw drukt kan dit rugpijn veroorzaken. Als een aneurysma scheurt is de kans dat je het overleeft erg klein, maar als het op tijd wordt gevonden kan deze ’tikkende tijdbom’ onklaar worden gemaakt. Bij twijfel altijd naar de huisarts toe!
  • Bloedvatvernauwing: Vooral oudere mensen krijgen wel eens last van vernauwde slagaders in de benen, waardoor ze tijdens het lopen moeten rusten. Dit heet ook wel ‘etalagebenen’. Ook de bloedvaten die het onderste deel van de wervelkolom van bloed voorzien kunnen hierdoor zijn aangetast en dit kan weer resulteren in lage rugpijn.
  • Een vleesboom: De aanwezigheid van overtollig weefsel in de baarmoeder kan lage rugklachten geven. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts, want een vleesboom moet operatief worden verwijderd.
  • Pancreatitis: Dit is een ontsteking van de alvleesklier veroorzaakt onder andere felle rugpijn, alsof er een mes midden in je rug wordt gestoken. Deze aandoening vereist onmiddellijke ziekenhuisopname!

Dus, heb je last van bovenstaande soorten rugpijn? Ga dan naar de dokter, het kan een heel andere oorzaak hebben!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels