Het internet wordt gek: hoor jij ‘Laurel’ of ‘Yanny’ in deze video?

Wij worden helemaal gek!

Een korte clip van een door de computer gegenereerde stem maakt het internet momenteel helemaal gek: want hoor jij de voice-over de naam ‘Laurel’ of ‘Yanny’ uitspreken? Opnieuw wordt het internet in tweeën verdeeld na de controverse die ontstond rondom de blauw/gouden jurk. 

Wat hoor jij?

‘Laurel’ of ‘Yanny’?

De audio-illusie verscheen voor het eerst op Reddit, waarna gebruikers met elkaar in discussie gingen. In de voiceclip horen we een robotachtige stem die herhaaldelijk een naam uitspreekt. Deze naam is het onderwerp van de discussie, want waar de één duidelijk hoort dat de naam ‘Laurel’ wordt uitgesproken kan de ander er niet meer van maken dan ‘Yanny’. Volgens professor David Alais is het Laurel/Yanny geluid een perfect voorbeeld van een ‘perceptueel ambigue stimulus.’

Ambigue

Dit betekent dat het geluid op twee verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd en dat de hersenen vaak heen en weer gaan tussen deze twee interpretaties omdat het brein geen definitief besluit kan nemen. Wanneer een dergelijke ambiguïteit bestaat, pint het brein zich vast op één van de twee interpretaties. Af en toe wisselt deze interpretatie, waardoor je dus in eerste instantie bijvoorbeeld ‘Laurel’ kunt horen en later ‘Yanny.’ Daarnaast is wat je hoort ook afhankelijk van waar je het geluid op luistert, van je afkomst en van je leeftijd. Welke naam hoor jij?

Lees ook: De reden waarom katten altijd op je spullen gaan liggen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The Guardian | Beeld: videostill