Wat betekent dit warme lenteweer voor de komende zomer?


Krijgen we door het warme lenteweer een slechte zomer?

Het is de afgelopen twee weken flink warm geweest. Wij zaten te zweten op ons werk, kinderen wilden continu zwemmen en de mussen vielen bijna van het dak. Door deze zomerse temperaturen lijkt het alsof het nu al hoog zomer is en dat terwijl het nog niet eens juni is. Dit lenteweer kan nooit veel goeds beloven voor de echte zomer, toch?

Maar, klopt dit wel?

Het weer

Volgens weerman William Huizinga van Buienradar zegt het warme lenteweer niets over wat we deze zomer kunnen verwachten. Hij begrijpt wel waarom mensen dit denken, maar het is nergens op gebaseerd. Door het wisselvallige klimaat in Nederland is het nog te vroeg om te kunnen voorspellen wat voor zomer we krijgen.

Lente

Door deze wisselvalligheid zegt het weer in de lente dus niets over de zomer. Omdat ons land zo klein is maar wel aan zee ligt, wisselen we vaak tussen een hoge- en lagedrukgebied. Hierdoor kan het weer dus ook snel wisselen. We krijgen warmte vanuit het zuiden, maar ook kou vanuit het noorden.

Nattigheid

Toch hebben de mensen die vrezen voor een slechte zomer ergens wel gelijk. Het is namelijk wel zo dat als het lenteweer erg mooi is, dat de zee sneller opwarmt. Als dit gebeurt kan er later meer neerslag vallen. Het kan dus een natte zomer worden! Maar, voegt Huizinga toe, het KNMI kan maar vijf dagen vooruit kijken, dus er valt echt niets te zeggen over of het een mooie zomer wordt of niet. Daarom raad hij aan om te genieten van deze dagen, want het blijft nog even heerlijk weer.

Lees ook: Geen oog dicht gedaan door het warme weer? Met deze 8 tips slaap je ook goed in deze hitte

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels