Let op: gevaarlijk Facebook-virus gaat weer razendsnel rond, hier moet je op letten

Het Facebook-virus verspreidt zich razendsnel

Het is weer zover, op Facebook Messenger gaan momenteel opnieuw berichten rond met een virus waarmee je kwaadaardige software binnenhaalt. Je denkt dat je een video van jezelf opgestuurd krijgt van een bekende, maar niets is minder waar.

Opgelicht waarschuwde al eerder voor zulke berichten. 

Video
Je ontvangt een privé-bericht van een bekende waarin een video die zogenaamd van jou is wordt aangekondigd.  In het bericht staat dan bijvoorbeeld ‘Ik kijk naar jou’ of ‘Je hebt jezelf laten opnemen’. Bijgevoegd is een link die lijkt te verwijzen naar YouTube. Hierdoor denk je dus dat het echt om een filmpje gaat. Dat is dus absoluut niet het geval! Klik niet op de link en waarschuw de afzender.

Wat te doen als je wel hebt geklikt? Volgens Opgelicht kan je dan het beste de volgende stappen ondernemen:

  • Open de browser, check of er plugins in staan die je niet herkent, en verwijder deze. (Als je de link hebt geopend met je smartphone dan kun je deze stap overslaan)
  • Ga naar het app-overzicht van Facebook. Onder het blokje ‘Apps, websites en plug-ins’ klik je op Bewerken > Uitschakelen.
  • Verander je wachtwoorden, en verwijder de betreffende berichten. Vergeet niet om ook je vrienden te waarschuwen, mogelijk zijn de berichten ook namens jou doorgestuurd.
  • En stel ‘Aanmeldgoedkeuring’ in via het tabblad Privacy > Aanmeldgoedkeuringen. Iedere keer als er van een nieuwe browser wordt ingelogd op jouw account, moet je – naast je wachtwoord – een code invoeren.
  • Je browser opschonen met een speciaal programma en een virusscan uitvoeren.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Radar, Opgelicht | Beeld ter illustratie