Voortaan ook LHBT-stelletjes in Donald Duck

LGBT-stellen Donald Duck

Het tijdschrift wordt aangepast na kritiek op ontbreken homo’s en lesbiennes

Vanaf vandaag lopen er in Duckstad ook homo- en lesbienne-koppels rond. Dit heeft hoofdredacteur Joan Lommen toegezegd in een interview met NOS jeugdjournaal. Aanleiding voor deze aanpassing is de recente kritiek op het ontbreken van LHBT-stellen in het tijdschrift. 

Wat vind jij van deze ontwikkeling?

Dwars

In de rubriek ‘Dwars’ van NOS jeugdjournaal vertellen kinderen wat hen stoort. De verslaggever probeert vervolgens samen met de kinderen dat probleem op te lossen. In de uitzending van zaterdagavond ventileerde de tienjarige Fenna haar frustratie over het ontbreken van LHBT-koppels in de Donald Duck. In het weekblad zijn alleen maar verliefde heterostelletjes te zien en dat moet volgens haar veranderen. ”Ik vind het heel belangrijk dat het ook in de Donald Duck normaal is. Dat mensen die de strips lezen, leren dat het bestaat”, aldus Fenna. Het meisje heeft zelf twee vaders en twee moeders.

Donald Duck

Hoofdredacteur Joan liet in het gesprek met het jeugdjournaal weten dat de Donald Duck zal worden aangepast. Voortaan zullen in Duckstad ook LHBT-koppels op de achtergrond te zien zijn. ”De tekenaar is nu bezig met het eerste stelletje van twee vrouwen. Dankzij jou”, zo meldt Lommen aan Fenna.

Inclusiviteit

Het Nederlandse weekblad heeft de laatste jaren meer stappen gemaakt op het gebied van inclusiviteit. Zo beeldde Donald Duck in 2016 al een vriendje van Kwik, Kwek en Kwak af in een rolstoel. In 2018 kwam het tijdschrift met een speciale editie voor blinden en slechtzienden.

Lees ook: Veel kritiek op laatste aflevering ‘De Luizenmoeder’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NU.nl | Beeld: Videostill