Lieke Martens: ‘Nederland moet trots zijn op het vrouwenvoetbal’

Lieke Martens

Mensen mogen wel wat positiever zijn, vindt de aanvalster

Lieke Martens is het beu dat er zoveel kritiek is op de Oranje Leeuwinnen tijdens het Wereldkampioenschap. Ook al hebben de vrouwen alle drie hun poule-wedstrijden gewonnen, toch zijn fans vaak negatief. De wedstrijden verlopen namelijk niet zo soepel als de kijker gewend was tijdens het Europees Kampioenschap in 2017. 

”Wij willen gewoon zo snel mogelijk laten zien dat wij ook heel goed kunnen voetballen.”

Extra bondscoaches

In de vijfde aflevering van LeeuwinnenTalk doet Martens een boekje open over wat de kritiek met haar en haar teamgenoten doet. ”Nou, eigenlijk helemaal niets”, vertelt ze stellig. ”Dat wilden we eigenlijk ook, dat vrouwenvoetbal zo groot werd. Dus we hebben er in één keer een hoop bondscoaches bij gekregen. En daar hoort ook negatieve kritiek bij en daar moeten we mee leren dealen.”

Kritisch

Martens, die in 2017 werd uitgeroepen tot beste speelster ter wereld, is van mening dat mensen positiever moeten zijn. ”Wij willen gewoon zo snel mogelijk laten zien dat wij ook heel goed kunnen voetballen. En ik vind ook wel dat we dat met vlagen hebben laten zien, maar Nederland is kritisch en wil heel graag zien dat we 90 minuten lang zo spelen. Maar ja, je wint wel drie keer. Dus daar moeten we gewoon heel blij mee zijn en daar moet Nederland ook heel erg trots op zijn.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

When I look left, I feel blessed?? One Team! Tomorrow we go again!?#onzejacht

Een bericht gedeeld door Lieke Martens (@liekemartens) op

Groeien

Het verschil tussen de voetbalmannen en -vrouwen vindt de profvoetbalster ook opvallend, maar niet erg. ”Voetbal is de grootste sport ter wereld, dus we hebben altijd al tegen het mannenvoetbal aan moeten boksen”, legt Lieke uit. ”Dat het nog steeds niet hetzelfde is als het mannenvoetbal is in mijn opzicht oké, want we groeien wel langzaam naar de mannen toe.” Lieke droomt er dan ook van dat het mannen- en vrouwenvoetbal ooit gelijk gaat worden en hoopt dat ze dat zelf nog meemaakt. ”Als je ziet waar we vandaan komen en waar we nu staan, dan is dat al een hele stap vooruit.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Team? #onzejacht

Een bericht gedeeld door Lieke Martens (@liekemartens) op

Lees ook: Sylvie Meis openhartig over depressie en eetstoornis

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Hollandse Hoogte, fotograaf: Michel Utrecht, Soenar Chamid sportfotografie