Maaike Timmerman openhartig over straatintimidatie tijdens jeugd

Maaike Timmerman

Het incident heeft veel indruk gemaakt op de WNL-presentatrice

Goedemorgen Nederland-presentatrice Maaike Timmermans heeft in het radioprogramma ‘Onze man in Deventer’ een boekje opengedaan over haar jeugd. Daar heeft de presentatrice openhartig vertelt over de straatintimidatie die ze meemaakte toen ze jonger was. 

Taghi-wijk

Op de bank bij Özcan Akyol vertelt Maaike openhartig over haar jeugd in Vianen. De presentatrice groeide op in de wijk De Hagen, die wijk staat volgens haar ook wel bekend als ‘de Taghi-wijk’. “Ik ken hem helemaal niet of zo, maar die wijk wordt zo wel eens genoemd in de volksmond”, vertelt ze. Over het algemeen heeft de Maaike daar een hele fijne jeugd gehad. “De ‘Taghi-wijk’ wordt nu ook wel gezien als een probleemwijk – dat begrijp ik ook, maar het lijkt nu net alsof ik zeg: ‘Ik ben tussen de drugsdealers opgegroeid’, maar dat is natuurlijk een wereld die niet altijd zo zichtbaar is. Dus ik hield me daar wel verre van.”

Hangjongeren

Hoewel ze een fijne jeugd had, zag ze regelmatig dingen om haar heen gebeuren. Volgens haar waren er veel hangjongeren, die haar ook wel eens lastigvielen. “Kijk, ik ben daar op mijn negende naartoe verhuisd… Dus als jong meisje groei je daar op”, legt ze uit. “Daar kan je wel eens gedoe mee hebben, dat is ook wel gebeurd.”

Straatintimidatie

Timmerman vertelt dat ze op haar vijftiende een keer werd lastiggevallen door een groep jongeren toen ze op de bus stond te wachten. Ze stond daar eerst met één jongen, maar al snel kwam er een hele groep aan en werd er geroepen dat Maaike naar de kont van de jongen keek. “Ik dacht eerst gewoon: waar is dat meisje? Ik had niet echt door dat ze het over mij hadden”, vertelt ze hierover. “Uiteindelijk werden die opmerkingen steeds meer naar mij gemaakt, terwijl het eerst nog leek op een opmerking naar hem toe.” Volgens de presentatrice werd de situatie steeds vervelender en explicieter. “Het was gewoon echt ranzig en ik hoopte echt dat de bus zo snel mogelijk zou komen. Het was echt een straatintimidatie-verhaal.”

Middelvinger

Toen ze eenmaal in de bus zat en de jongens achter zich liet, besloot Maaike als stoere tiener nog een laatste actie uit te voeren: ze stak haar middelvinger op. Achteraf had ze dat beter niet kunnen doen. “Dat heeft me nog weken achtervolgd. Elke keer als ik bij het winkelcentrum kwam, was er gezeik. Want ik was dat meisje dat haar middelvinger had opgestoken. Ik weet nog dat ik daar daarna een tijd lang niet graag naartoe ging en echt met buikpijn even iets ging ophalen in de supermarkt. Ik vond het echt vreselijk.”

Klemgereden

Maaike is zeker niet de enige die in zo’n situatie is beland, volgens haar krijgen veel vrouwen te maken met straatintimidatie. Het gebeurde haar op latere leeftijd ook, toen ze in Utrecht werkte bij Hart van Nederland. Ze werd klemgereden toen ze haar veter strikte. “Het eerste wat ik dacht was: oja, ik bukte”, weet ze nog. “Dat is dus heel raar hoe dat blijkbaar werkt, dat je ook nog de schuld bij jezelf op een bepaalde manier legt.” Ze vertelt dat het maar een kort moment is geweest en dat ze helemaal niet zielig gevonden wil worden. “Dat ben ik ook helemaal niet. Ik voel me ook geen slachtoffer”, vertelt ze. “Ik ben gaan schreeuwen en hij is weggefietst. Ik ben erachteraan gerend met de woorden: ik trap je van je fiets. Toen draaide hij zich om en toen dacht ik: straks komt hij nog terug, ik kan beter mijn mond houden (…) Ik hoop echt dat er een keer een einde aan komt, want ik wil ook niet dat mijn dochter dit overkomt.”

Lees ook: Montana Meiland openhartig over eigen kinderwens

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill WNL