Maarten van der Weijden al voorbij afhaakpunt 2018

Maarten heeft nog 33 kilometer te gaan

Maarten van der Weijden is voorbij het punt gezwommen waar hij vorig jaar de handdoek in de ring moest gooien. Bij de jachthaven van Burdaard staakte de openwaterzwemmer in 2018 zijn poging om de Elfstedentocht al zwemmend af te leggen. Dat punt is hij nu tijdens zijn tweede poging al voorbij, hij bereikte dat vanochtend om 06.54 uur. Vanaf deze plek is het 33 kilometer tot aan de finish in Leeuwarden. Voordat de zwemmer de Friese hoofdstad zal aandoen, moet hij eerst nog in Dokkum zien te komen.

Maarten heeft zijn poging van vorig jaar al verbeterd.

Schuurplekken

Na een paar uur slaap begon Van der Weijden rond 04.00 uur vanmorgen aan de laatste 40 kilometer van zijn zwemtocht. Rond 04.45 uur vond een korte medische pauze plaats. Na zijn nachtrust was Maarten al behandeld aan schuurplekken, maar deze bleven hem hinderen en dus werd hij opnieuw uit het water gehaald. Rond 05.10 uur kon de zwemmer zijn tocht vervolgen, meldt Omroep Fryslân.

196 kilometer

Zijn zwempak werd ingesmeerd met zalf, in de hoop dat dit het schuren vermindert. Ook is het pak op een aantal plaatsen wat ruimer gemaakt. Dit was niet zonder risico, aangezien er mogelijk nieuwe scheuren kunnen ontstaan. Maarten wordt rond 10.00 uur in Dokkum verwacht, de tiende van de elf steden. Wanneer hij in de elfde stad aankomt, de Friese hoofdstad Leeuwarden, heeft hij er 196 kilometer opzitten.

1,4 miljoen

De voormalig olympisch kampioen openwaterzwemmen heeft met zijn Elfstedentocht al 1,4 miljoen euro ingezameld. Maar omdat veel banken in het weekend geen overschrijvingen verwerken, ligt het bedrag mogelijk al een stuk hoger. Met zijn zwemtocht door Friesland haalde Van der Weijden vorig jaar 5 miljoen euro op. Na 163 kilometer moest hij zijn poging echter in Burdaard staken, omdat zijn lichaam het niet langer aankon.

Lees ook: Lieke Martens: ‘Nederland moet trots zijn op het vrouwenvoetbal’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill