Marco Borsato over TIA: ‘Ik heb ongelooflijk veel mazzel gehad’

Marco Borsato

De zanger vertelt in een interview openhartig over zijn gezondheid en levensstijl

In de podcast 30 MINUTEN RAUW onderwerpt Ruud de Wild zijn gasten een half uur lang aan een vragenvuur. In zijn nieuwste podcast is het de beurt aan Marco Borsato. De zanger vertelt openhartig over zijn gezondheid en doet een boekje open over de TIA die hij een paar jaar geleden kreeg.

“Als het langer had geduurd, had ik misschien nooit meer kunnen zingen.”

Levensstijl

De podcast is ongeveer een kwartier onderweg als Ruud Marco vraagt naar zijn levensstijl. Ruud, die zelf net vijftig is, is benieuwd of de zanger anders naar het leven is gaan kijken nu hij Abraham heeft gezien. Dat is zeker het geval, zo bevestigt Marco. Het was vooral de TIA – die hij in 2014 kreeg – die hem wakker schudde. “Dat was het moment waarop ik dacht: ‘wat gebeurt er eigenlijk?'”

Ahoy

In 2014 werd de Dromen zijn Bedrog-zanger getroffen door een TIA – een bloedprop in de hersenen. Een slechte timing, want Marco stond net op het punt om voor een stampvol Ahoy op te treden. “Mijn oog trilde een beetje en ik dacht: ‘O, ik heb niet ontbeten en misschien ook wel niet geluncht’. Mijn oog bleef trillen en het zicht viel een beetje weg. Ik dacht dat het wel goed zou komen als ik wat suiker zou nemen.” Dat mocht niet baten en het ging alleen maar slechter met de muzikant. “Ik ontdekte bij toeval dat als ik één oog bedekte, ik alles wel helder zag. Iets in mijn hoofd maakte van die twee plaatjes niet één plaatje meer.”

TIA

Hij kwam er pas achter dat het écht goed mis was, toen hij naar buiten liep om in de spiegel te kijken. “Toen ben ik in de auto gestapt en toen zei ik: ‘Oké jongens, ik weet niet of het goed is, maar misschien moeten we even langs het ziekenhuis rijden.’ Toen zijn we in Rotterdam langs het ziekenhuis gereden en de rest is geschiedenis. Ik lag binnen vijf minuten in de MRI en daar zeiden ze: ‘We zien dat u een TIA heeft gehad.'”

Opgenomen

Hoewel de artsen hem adviseerden in het ziekenhuis te blijven, wilde Marco daar niets van weten. “Ik zei: ‘Volgens mij heeft u niet helemaal in de gaten wat er gebeurd is. Er staan in Ahoy tienduizend mensen op me te wachten en daar kan ik niet zomaar even niet zijn'”, vertelt de 52-jarige. Alsof het zo moest zijn, werd zijn beeld steeds helderder. “Dus ik zei: ‘Ziet u wel, het is voorbij. Ik beloof u dat ik na afloop terugkom'”, aldus Marco. Maar vrij snel daarna verliest hij opnieuw zijn zicht en laat de arts hem geen keus. Hij wordt meteen opgenomen en moet voorlopig blijven.

Drie stuks

Het kostte Marco uiteindelijk drie maanden voordat hij zijn kracht en energie weer terug begon te krijgen. Inmiddels gaat het weer helemaal goed met hem. “Ik loop nu hetzelfde risico als ieder ander, alleen ik slik mijn medicijnen: bloedverdunners en noem maar op”, laat hij weten aan Ruud. Uiteindelijk bleek de zanger niet één, maar drie TIA’s te hebben gehad. Dat is een behoorlijke wake-up call geweest, laat Marco weten. Hij leeft dan ook een beetje in z’n ‘reservetijd’, zo zegt hij. “Ik realiseerde me pas toen ik weer aan het touren was hoe ik daarvan genoot. Ik keek letterlijk en figuurlijk anders de zaal in. De eerste keer dat ik weer de Ziggo Dome inliep, kan ik me nog goed herinneren. Daar kwam toen een applaus en dat duurde voor mijn gevoel minuten. Op dat moment realiseerde ik me, als die TIA langer had geduurd, had ik misschien nooit meer kunnen zingen. Als mijn spraak erdoor zou zijn aangetast, dan was het gewoon klaar geweest. Ik heb ongelooflijk mazzel gehad. Dat ik de liedjes nog kan maken die ik nu maak. Dus dat zie ik nu wel als een cadeau.”

Lees ook: ‘Prijs’ voor tv-blunder van het jaar gaat naar Yvon Jaspers

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Hollandse Hoogte, fotograaf: Marcel Krijgsman