Mark Rutte biedt excuses aan om snelle versoepelingen

‘Het was een inschattingsfout’, aldus Mark Rutte

Demissionair premier Mark Rutte is niet tevreden over zijn manier van handelen tijdens de vorige persconferentie. Daarom biedt hij zijn excuses aan en reflecteert hij deze keer wel op zijn manier van handelen. Dit wilde hij bij de vorige persconferentie niet doen.

Coronamaatregelen

In een nieuw persmoment van maandag bieden zowel Rutte als minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hun excuses aan. Door de stijgende lijn bij de coronabesmettingen, werd er vrijdag voor gekozen om het nachtleven stil te leggen. Dit terwijl slechts twee weken eerder de meeste coronaregels werden opgeheven. Dit is vooral zwaar voor de evenementenbranche.

Inschattingsfout

“Wat toen verantwoord leek, is dat niet gebleken. We hebben het component ‘gedrag’ niet goed ingeschat. Dat is geen verwijt naar jullie”, zegt Rutte. Ook vindt hij dat het kabinet een inschattingsfout heeft gemaakt door eind juni de meeste coronaregels te laten varen.

Testen voor toegang

Wel kijkt het kabinet met een kritische blik naar het Testen voor Toegang. Zo zegt De Jonge: “Werken met toegangstesten is in een heel gecontroleerde omgeving getest. En in een heel ongecontroleerde omgeving toepast. Daar hebben we ook al van geleerd.” Ook is het volgens hem een inschattingsfout geweest door de vaccinatiebewijzen te verstrekken zonder twee weken te wachten.

Diederik Gommers

Rutte en De Jonge kregen veel kritiek na de vorige persconferentie. Ook van IC-arts Diederik Gommers, die zijn mening via Instagram uitte. “Ik begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd op de persco.” In het persmoment legt Rutte uit waarom hij dat toen niet gedaan had: “Het was een beetje een geïrriteerde persconferentie. Er hing verzuring in de lucht en dat kwam door ons. Jullie vroegen om reflectie. Het was terecht dat jullie dat vroegen, het was niet terecht dat wij die niet gaven.”

Lees ook: Deze Nederlandse regio’s kleuren vanaf dinsdag waarschijnlijk rood op de Europese coronakaart

Bron: AD | Beeld: Brunopress