Mart Hoogkamer: ‘Zelfs mijn onderkantje laten tatoeëren’

mart-hoogkamer

‘Ik ben een jongen die water nog laat aanbranden’

Zanger Mart Hoogkamer scoorde met het nummer Ik ga zwemmen een megahit. Inmiddels is ook de documentaire Van vader op zoon uitgebracht. Hij heeft een relatie met Jennifer en reist momenteel het land door met zijn theatershow Met een lach en een traan. In de nieuwste Beau Monde spreekt hij openhartig over zijn angst om zijn stem kwijt te raken, zijn verslaving aan tatoeages en zijn relatie met Jennifer. “We zijn twee jaar samen en ik zou geen dag meer zonder haar kunnen.”

Problemen met stem

De zangcarrièr van Mart Hoogkamer krijgt een boost nadat hij het nummer Unchained melody van The Righteous Brothers’ zingt op een strand in Spanje. Hij gaat internationaal viral en een jaar later scoorde hij met Ik ga zwemmen. Dat zijn stem belangrijk voor hem is, is volkomen begrijpelijk. Zijn grootste angst is dan ook om zijn stem kwijt te raken. “Die angst had ik altijd al, maar in het afgelopen jaar is dat nog veel erger geworden.”

Mart probeert daarom ook zo gezond mogelijk te leven. “Met alcohol heb ik sowieso weinig: op een feestdag neem ik een drankje, maar alleen als ik de dag erna vrij heb en nergens hoef op te treden. Sporten heb ik altijd veel gedaan, maar door mijn drukke agenda komt dat er de laatste tijd minder van. Ik probeer vooral om goed te slapen, mijn rust te nemen en geen troep te eten.” Koken is alleen niet een van zijn talenten. “Ik ben een jongen die water nog laat aanbranden, dus ik ben blij dat ik Jennifer om me heen heb. Zij doet de boodschappen en kookt altijd. Ik heb ook wel taakjes in huis hoor, de zware boodschappen uit de auto halen of een vuilniszak weggooien. Maar verder doet Jennifer eigenlijk alles.”

Tatoeages

Ook doet Mart een opmerkelijke onthulling: hij is namelijk verslaafd aan tatoeages. “Mijn linkerbovenbeen heb ik gereser­veerd voor de namen van mijn kinde­ren, maar verder zit mijn hele lichaam er vol mee. Zelfs mijn onderkantje heb ik laten doen. Dat had ik niet tegen Jennifer gezegd, dus daar stond ze wel even van te kijken, haha. Zij had me liever zonder tatoeages gezien, ze vindt het zonde van mijn lijf.”

Mart begrijpt dat mensen al snel een vooroordeel kunnen hebben als ze zien dat hij onder de tatoeages zit. “De buitenwereld ziet een jongen met tatoeages, een soort mooiboy die denkt dat hij het gemaakt heeft en altijd maar lacht.” Maar als hij zelf in de spiegel kijkt, ziet hij “iemand die zeker van zijn zaak is, maar ik heb een klein hartje en ben gevoelig, vooral als het gaat om de mensen van wie ik veel hou.”

Impuls uitgaven

Nu zijn succes groeit, begint er natuurlijk ook meer geld in het laatje te komen. “Zodra de zaken goed begonnen te lopen, heb ik mezelf getrak­teerd op een Mercedes.” Mart probeert zeker bewust met zijn geld om te gaan. “Als je mij vraagt wat ik mooi vind, dan zeg ik: een goede auto en een boot. Afgelopen zomer zijn Jennifer en ik niet op vakantie geweest, maar hebben we een mooie boot gekocht. We hadden ook kunnen zeggen: kom, we gaan naar Ibiza en maken daar dertigduizend euro op, wat ik echt onzin vind. Of je koopt een boot waar je nog jaren plezier van hebt. Nou, dan ga ik voor dat laatste, hoor. Mocht ik in een impuls toch iets geks willen kopen, dan grijpt mijn vriendin in. Zij is heel goed voor me en wil ook zoveel mogelijk sparen.”

Dure spullen zijn voor Mart zeker niet het belangrijkst. “Mijn kostbaarste bezit was de ketting van mijn opa, maar die ben ik kwijtgeraakt. Hij was geelgoud toen mijn opa ’m droeg, maar door de bestralingen vanwege zijn kanker was hij brons geworden. Twee minuten voordat hij stierf, deed hij de ketting af en gaf ’m aan mij. Sindsdien heb ik hem nooit meer afgedaan, totdat we vijf maanden geleden op vakantie gingen. Ineens was ’ie weg. Ik ben dagenlang niet te genieten geweest. Ik ben liever iets duurs kwijt dan iets wat van iemand is geweest van wie ik veel hou.”

Meer lezen? Het volledige interview met Mart vind je in de nieuwste Beau Monde. Vanaf vandaag in de winkels!

 

Lees ook: ‘Mart Hoogkamer liet naam vriendin al na drie maanden tatoeëren’

Tekst: Fleur Baxmeer | Beeld: BrunoPress